Tips om werk los te laten – minder stressgemiddelde leestijd 4 minuten

Tips om werk los te laten: Google laat zien dat heel veel mensen daar naar op zoek zijn als de vakantie begint. Of het weekend. Lees snel verder als jij ontspannen wilt genieten van je vrije tijd.

Tips om werk los te laten

Drukte en stress op het werk: je hoofd blijft malen

Na een drukke dag vol stress op het werk is het vaak lastig om ervan los te komen. Je kent het wel: de hele dag ben je in de weer. Dingen regelen. Problemen oplossen. Fouten van anderen corrigeren. Afspraken maken. Niets vergeten. Brandjes blussen.

Je loopt van de ene vergadering naar de andere. Een hoop gedoe. Lastige mensen met wie je moet werken. Irritaties. Stress.

Allerlei bordjes moet je in de lucht zien te houden. Het geeft je voldoening, maar de hele dag staat je hoofd onder hoogspanning.

Daarna worstel je je door de file. Verkeershufters ontwijkend. Kinderen ophalen. Boodschappen doen. Een race tegen de klok.

Thuis heb je ook weinig rust. Er moet van alles gedaan worden. Je telefoon blijft zoemen en piepen en tingelen van alle berichten die binnen komen.

Dit geldt voor mensen met een baan, met een bedrijf, maar net zo goed ook voor mantelzorgers, ouders met jonge kinderen, studenten. Het geldt voor iedereen die het druk heeft.

Vind je het gek dat het dan blijft malen door je hoofd? ’s Avonds laat. In het weekend. Zelfs als je met vakantie bent?

Het belang van ontspannen: stress bouwt zich op

Als je niet leert om te ontspannen, je hoofd leeg te maken, dan gaat het een keer fout. Een burn-out ligt op de loer.

Denk niet: dat overkomt mij niet. Want iedereen die overspannen raakte, maakte die fout. Een burn-out komt voor bij alle leeftijden.

Stress bouwt zich op. Soms merk je zelf niet eens dat je stress hebt. Het gaat ongemerkt. Steeds meer spanning. Tot het te laat is.

Als je de werkstress en de spanning niet kwijtraakt, heb je binnen de kortste keren een slaaptekort. Je krijgt lichamelijke klachten. Concentratie wordt een probleem. Je raakt prikkelbaar en geïrriteerd. Het gaat van kwaad tot erger.

Je moet je leren ontspannen. Je werk loslaten. Even een reset van je systeem uitvoeren. Niet alleen als je met vakantie bent. Nee, elke dag.

De mens is niet gemaakt om constant onder druk te staan. Zowel ons lichaam als onze geest moeten ontspannen. Rust in je hoofd is belangrijk. Het is de uitgangspositie die je nodig hebt om je doelen te bereiken, of het nu gezond afvallen is, meer geld verdienen of je relatie verbeteren.

Maar juist in deze tijd is stress verminderen best lastig. Onze mobiele telefoon is altijd bij ons. Tv en radio zijn nooit ver weg. We wonen in drukke straten. Van alle kanten ontvangen we prikkels.

Toch is het mogelijk om je te ontdoen van stress. Hieronder staan een aantal tips om werk los te laten.

Tips om werk los te laten

Nu volgen een paar tips om werk los te laten. Lees ze eens door en kijk wat het beste bij jou past. Helemaal onderaan staat nog een laatste tip.

Tip 1: Kleed je om als je thuis bent

De scheidslijn tussen werk en privé is vervaagd. Veel mensen hebben op hun werk niet per se andere kleren aan als in hun vrije tijd.

Toch zou je eens moeten proberen om je om te kleden als je na het werk weer thuis bent. Het helpt om je werk los te laten.

Wat heeft je kleding nu te maken met stress?

Waar het om gaat is dat je een scheiding maakt tussen werk en privé. Omkleden en makkelijke kleren aantrekken is een soort ritueel waardoor je hersenen weten: het werk is voorbij.

Door je om te kleden krijgt je brein het signaal: ontspannen.

Probeer eens of dit voor jou werkt. Wel een tijdje volhouden, anders gaat het niet.

Tip 2: Check ’s avonds geen berichten meer voor je werk

Het wordt heel lastig om je werk los te laten als je telkens berichten en telefoontjes krijgt als je vrij bent. Toch is dat voor veel mensen de dagelijkse praktijk.

Als dat ook voor jou geldt, denk nog eens heel goed na of het echt noodzakelijk is dat jij 24 uur per dag bereikbaar bent voor je baas of je klanten.

Op je vrije dag of in de vakantie zou je eigenlijk niet aan werk moeten denken. Probeer eens wat zaken te delegeren en spreek af wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Durf nee te zeggen. Overweeg een assertiviteitstraining als je dat moeilijk vindt.

In het ideale geval heb je een perfecte scheiding tussen werk en privé en gebruik je verschillende telefoons. Dat is niet altijd voor iedereen mogelijk. Maar streef er toch naar om je vrije tijd privé te laten.

Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je een grote prijs gaat betalen. Als jij drie maanden thuis zit met een burn-out ben je verder van huis.

Het is iets dat je vaak leest bij tips om werk los te laten, maar wat nog te weinig mensen echt in de praktijk brengen.

Tip 3: Doe in je vrije tijd iets totaal anders dan op je werk

Zit je de hele dag op kantoor, ga dan niet elke avond thuis ook achter een scherm en toetsenbord zitten.
Ga in dat geval eens iets met je handen doen. Bijvoorbeeld klussen, in de tuin werken, schilderen of sporten.

Waar het om gaat is dat je geest even helemaal leeg kan worden door een andere bezigheid. Dat lukt niet als je ook in je vrije tijd ongeveer hetzelfde doet als op je werk.

Ga desnoods ’s avonds eens lekker op een bankje voor je huis zitten. Niets doen. Geen enkele nuttige bezigheid. Gewoon alles even laten gaan. Ontspannen.

Tip 4: Hou een dagboek bij en schrijf alles van je af

Bij tips om werk los te laten kan deze niet ontbreken: Aan het einde van je werkdag, of wanneer je vrije tijd begint, neem je even tijd om je hoofd leeg te schrijven.

Dit hoeft niet per se de vorm van een dagboek te hebben, met zinnen als: ‘Lief dagboek, wat ik vandaag toch weer heb meegemaakt…’ Maar het mag wel.

In plaats van een klassiek dagboek kun je ook een planning maken voor de eerstvolgende werkdag.

Het is handig om deze bij je te hebben. Elke keer als je nog iets te binnen schiet, schrijf je het erbij.

Het idee is dat je op deze manier echt je hoofd leegmaakt. Als je niets opschrijft, blijft het hangen omdat je het (onbewust) niet wilt vergeten. Voor je het weet, blijft het dan malen in je hoofd.

Tip 5: Pak de fiets

Niet voor iedereen is dit weggelegd, maar als het even kan: ga op de fiets naar je werk en weer terug. Als je niet verder dan pakweg tien tot vijftien kilometer van je werk woont, is het goed te doen op een normale fiets. Tot circa dertig kilometer kun je ook een elektrische fiets nemen.

In tegenstelling tot autorijden in de spits heeft fietsen alles in zich om je te laten ontspannen. Lekker met je haren in de wind. Je bent in beweging.

Ontspanning is noodzakelijk om je batterijen op te laden. Met de fiets verenig je het nuttige met het aangename. Je conditie zal met sprongen vooruit gaan en je hebt echt minder stress als je eenmaal thuis bent.

Probeer het op z’n minst eens in de zomer, bij zonnig en windstil weer.

Dit is een echte aanrader als je vaak stress hebt

Heb je alle tips om werk los te laten al geprobeerd en ervaar je nog steeds stress? Je bent niet de enige. Je kunt er het beste iets aan doen, voor het te laat is.

Ook met een drukke baan met veel werkdruk kun je stressvrij door het leven gaan.

Wil je daar meer van weten, klik dan op de onderstaande link:

 

Ja, ik wil ontspannen leven zonder stress >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *