Groene thee voor het slapengemiddelde leestijd 4 minuten

hoe lang duurt het voordat cafeïne uit je lichaam is

Groene thee voor het slapen: doen of niet? Groene thee is zeer gezond, maar is het niet slecht voor je nachtrust? Er zit immers cafeïne in. Het is een hele goede vraag. Als je dit stukje leest, weet jij precies het goede antwoord.

Groene thee is enorm in opkomst. Iedereen drinkt het omdat het zo gezond is. Wat is het eigenlijk precies voor thee?

Wat is groene thee voor soort thee?

Groene thee komt van gedroogde blaadjes van een plant uit Azië, genaamd Camellia sinensis. De Chinezen waren de eersten die groene thee dronken. Daarnaast is groene thee ook in India al heel lang populair.

Veel meer dan in andere soorten thee vinden we in groene thee polyfenolen. Het is een soort antioxidant, die heel gezond is. Maar er zit in groene thee ook cafeïne.

Zoals bekend kan cafeïne je slaap beïnvloeden. Het wordt niet aangeraden om een paar koppen koffie te nemen voordat je naar bed gaat. Maar hoe zit het dan met groene thee? Eerst maar eens kijken hoeveel cafeïne er eigenlijk in groene thee zit.

Hoeveel cafeïne bevat groene thee?

In groene thee zit al van nature cafeïne. Ongeveer net zo veel of weinig als in andere soorten (zwarte) thee.

Het cafeïnegehalte in thee is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe oud de theeplant is bij het oogsten;
  • De groeimethode van de theeplanten;
  • De grond waarop de theeplanten groeien;
  • Hoe lang je de thee laat trekken voor je het opdrinkt.

Zie ook: https://gelukdoorbalans.nl/hoe-lang-duurt-het-voordat-cafeine-uit-je-lichaam-is/

Vijf voordelen van groene thee voor het slapen

  1. Groene thee helpt als je wilt afvallen. De thermogene eigenschappen van groene thee helpen het lichaam om de vetverbranding te verhogen. Een kopje groene thee drinken is de beste manier om je gewichtsverlies te bevorderen en de stofwisseling te stimuleren. Fijn als je wil afvallen zonder sportschool
  2. Groene thee heeft een ontspannende werking. Het kalmeert de zenuwen. Best fijn na een drukke en hectische werkdag.
  3. Door groene thee leef je langer. In China wordt groene thee al honderden, zo niet duizenden jaren gebruikt als medicinaal supplement om langer te leven.
  4. Groene thee reinigt de mond en bestrijdt tandbederf. Slechte adem en problemen met het gebit worden meestal veroorzaakt door de groei van inflammatoire en schadelijke bacteriën in de mond. Twee keer per dag je tanden poetsen is goed en een kopje groene thee helpt om je mond gezond te houden.
  5. Groene thee reguleert de bloedsuikerspiegel: ’s Nachts, wanneer je slaapt, stijgt de bloedsuikerspiegel van je lichaam als gevolg van een toename van de productie van cortisol (een steroïde hormoon dat bloed door het lichaam transporteert) en een afname van de productie van melatonine (het hormoon dat verantwoordelijk is voor slaap). Door groene thee wordt het negatieve effect geneutraliseerd.

De nadelen van groene thee voor het slapen

Niet kunnen slapen door koffie is een bekend verschijnsel. Als je door de hele dag al veel koffie en thee hebt gedronken, en je neemt ook nog een kop groene thee voor het slapen, dan kan het zijn dat je net even te veel cafeïne binnen hebt gekregen. Daardoor kun je moeilijker in slaap komen. Of je zult na 5 uur slaap wakker worden.

Naast slaapproblemen kan overconsumptie van groene thee leiden tot constipatie, diarree, misselijkheid, een zenuwachtig gevoel en een gevoel van rusteloosheid.

In sommige gevallen kan een allergische reactie optreden van groene thee, waaronder netelroos, een verstrakking van de borst, ademhalingsproblemen, zwelling in uw gezicht, een snelle hartslag en inconsistente stemmingswisselingen of mentale toestanden. Zoek onmiddellijk medische behandeling als je een van deze symptomen ervaart.

Maar laat je niet ontmoedigen, deze verschijnselen doen zich alleen voor als je echt héél veel groene thee drinkt. De kans hierop is meestal minimaal.

Cafeïnevrije groene thee

Wil je wel de voordelen, maar niet de nadelen van groene thee, dan kun je gelukkig ook cafeïnevrije groene thee kopen.

Ook kun je zelf je groene thee cafeïnevrij maken. Dit is iets wat maar weinig mensen weten. Je kunt de thee gedurende een korte periode – ongeveer 20 seconden – laten trekken en vervolgens het water eruit te gooien. Met de natte bladeren maak je dan nieuwe thee. Op die manier verdwijnt het grootse deel van de cafeïne in groene thee.

Zie ook: Natuurlijke slaapmiddelen die werken

Aanbevolen gebruik van groene thee

Volgens de meeste onderzoeken varieert de hoeveelheid thee die wordt gebruikt in studies van 1 tot 10 kopjes per dag. De meest gebruikte hoeveelheid in studies naar groene thee is gebaseerd op consumptie in Aziatische landen: Dat is ongeveer drie kopjes per dag.

Drie kopjes groene thee levert 240 tot 320 milligram polyfenolen per dag, als de thee wordt gemaakt door 1 theelepel bladeren in kokend water te trekken. In een kopje groene thee zit tussen de 50 en 150 milligram polyfenolen. Als je groene thee-extract gebruikt, wordt tussen 100 en 750 milligram extract aanbevolen.

Met drie kopjes groene thee per dag zit je altijd goed en profiteer je van de gezonde effecten. Je maakt dan optimaal gebruik van het vermogen van groene thee om het lichaam te verfrissen en de geest alert te houden.

In dat geval kun je gerust nog een bakje nemen voordat je naar bed gaat. Vooral als je last hebt van slapeloosheid, stress of angst zal dat alleen maar positief zijn vanwege het kalmerende effect. Je slaap zal er beter van worden.

Wat als je toch nog niet lekker slaapt?

Het kan gebeuren dat het rustgevende effect van voor jou onvoldoende is om lekker te kunnen slapen. Een kopje meer of minder groene thee voor het slapen maakt dan niet zo veel uit. Dan is er meer aan de hand.

Als dat voor jou geldt, kunnen we je aanraden om je slaapproblemen voor eens en voor altijd op te lossen. Slapen is namelijk het belangrijkste om gezond en fit te worden.

Stel je eens voor dat je elke nacht heerlijk slaapt en ’s ochtends uitgerust wakker wordt, zodat je bruisend van energie aan je dag begint. Zou dat niet zalig zijn?

Je denkt misschien dat dit voor jou niet mogelijk is, maar dan heb je het mis. We garanderen je dat jij binnen enkele weken elke nacht heerlijk slaapt. En dat dit zo blijft voor de rest van je leven. Dat hoeft niet veel te kosten. Meer weten? Klik vrijblijvend op de onderstaande link:

 

Ja, ik wil lekker slapen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *