Natuurlijke slaapmiddelen die werkengemiddelde leestijd 5 minuten

natuurlijke slaapmiddelem die werken

Natuurlijke slaapmiddelen die werken kunnen een alternatief zijn voor zware slaaptabletten. In Nederland gebruikt een op de tien volwassenen slaappillen. Dat zijn maar liefst 1,7 miljoen mensen. Dit blijkt uit een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Slaaptabletten zijn big business

Het hierboven genoemde gebruik van slaapmiddelen betreft alleen nog maar de zware slaappillen, die alleen op recept te verkrijgen zijn. Het gaat dan om de zogenaamde benzodiazepines, die worden verkocht onder namen als  waarvan oxazepam, diazepam en temazepam.

Vanwege de bijwerkingen zijn dokters terughoudender om deze middelen voor te schrijven. Slaappillen zijn verslavend en na een tijdje werken ze niet meer. De belangrijkste bijwerking is sufheid, waardoor de kans op ongelukken in het verkeer of rond het huis sterk toeneemt. Uit een recent onderzoek van het Radboud blijkt dat het IQ afneemt bij langdurig gebruik van slaaptabletten.

Met het oog op alle negatieve bijwerkingen wil de overheid het gebruik van zware slaaptabletten ontmoedigen en worden ze sinds 2009 niet altijd meer vergoed in het basispakket. In België is de federale regering bezig met een campagne tegen slaap- en kalmeermiddelen.

Natuurlijke slaapmiddelen die werken

Aangezien veel mensen kampen met slaapproblemen zijn ze op zoek naar natuurlijke slaapmiddelen die werken, als alternatief voor de verslavende benzodiazepines.

Het gebruik van melatoninesupplementen is bijvoorbeeld in korte tijd meer dan verdubbeld. Hoewel er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van bepaalde kruiden en alternatieve behandelingen van slapeloosheid, zijn er enkele natuurlijke slaapmiddelen die wel degelijk werken.

Wie structureel last heeft van slapeloosheid en kampt met een slaaptekort zou eigenlijk beter kunnen kiezen voor een structurele aanpak. Voor Nederland en België is daartoe een speciale methode ontwikkeld waarmee je in 7 stappen je slaapprobleem oplost, voor eens en voor altijd:

 

Lees meer over de 7 stappen om altijd lekker te slapen

 

Voor mensen die af en toe niet in slaap kunnen komen behandelen we hieronder kort de meest voorkomende Natuurlijke slaapmiddelen die werken en die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Melatonine

Melatonine is een hormoon, dat wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen ter voorbereiding op de slaap. In de vorm van pilletjes is melatonine ruim verkrijgbaar bij elke drogist, maar natuurlijk ook online.

Het slikken van melatonine kan helpen om de natuurlijke aanmaak van melatonine in je lichaam aan te vullen. Deze wordt namelijk verstoord door alle soorten beeldschermen die we tegenwoordig gebruiken: van de televisie, smartphones, tablets, computers, laptops, enzovoorts.

Door het blauwe licht dat de beeldschermen uitstralen, en trouwens ook door de verlichting binnenshuis, denken onze hersenen dat het nog volop dag is en maken ze minder melatonine aan.

Wie slaapproblemen heeft kan, om de natuurlijke voorraad aan te vullen,  ongeveer een halfuur tot een uur voor het slapengaan tussen 1 en 3 milligram melatonine slikken. Begin altijd met een kleine dosis.

 

Overigens is het verstandig om eerst te kijken of je de blootstelling aan blauw licht kunt beperken. Stop een uurtje voor je gaat slapen met beeldschermen of zet een speciale beeldschermbril op.

We schreven er eerder over in de volgende artikelen (klik op link om te lezen):

Bril tegen blauw licht om beter te slapen

Computerbril kopen

Slaapmeditatie

Mindfulness en meditatie zijn zeker natuurlijke slaapmiddelen die werken. We schreven er eerder over, zie: Waarom meditatie helpt om beter te slapen (komt binnenkort online).

Valeriaan

Een alternatief voor melatonine is valeriaan. Het is een kruidenmiddel, dat ook helpt tegen spanning en stress. Wetenschappelijke studies hebben nog niet heel duidelijk de werking van valeriaan kunnen vaststellen, maar de voorlopige resultaten wijzen erop dat sommige mensen er baat bij hebben om beter te slapen. Overigens wordt valeriaan al eeuwen erkend als een van de natuurlijke slaapmiddelen die werken. Valeriaan wordt meestal verwerkt als een extract van de wortel van de valeriaanplant.

Belangrijk is dat consumptie van valeriaan veilig is. Toch kan ook valeriaan, net als alle supplementen, bijwerkingen hebben. Vooral als je geneesmiddelen gebruikt is het verstandig eerst te overleggen met je huisarts voordat je valeriaan gaat gebruiken. Lees ook altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Stop met het gebruik van valeriaan als het niet werkt of als je je in de ochtend een beetje slap voelt. Om te proberen raden we altijd aan om te starten met een goede kwaliteit valeriaan.

Witte ruis

Het luisteren naar rustgevende (natuur) geluiden kan helpen om te ontspannen en in slaap te vallen. Zie ook: Slaapmuziek gratis downloaden.

Een ander voordeel van dit soort tracks met natuurgeluiden of meditatieve muziek is dat je in een lawaaiige of onrustige omgeving de hinderlijke geluiden kunt dempen.

Sommige mensen vinden het prettig om daarvoor ‘white noise’ te gebruiken, te vertalen als: witte ruis. Dit is alles wat een monotoon geluid voortbrengt. Een ventilator of airconditioner kan ook dat effect veroorzaken. Met de airco aan slaap je heerlijk in een hotelkamer in een drukke, vreemde stad, ondanks alle straatgeluiden.

Als alternatief kun je ook je FM-wekkerradio afstemmen op ruis door de draaiknop waarmee je zenders kiest helemaal naar rechts of naar links te draaien. Door het ruisende geluid worden alle andere geluiden gedempt. Het kan zelfs helpen tegen een snurkende partner.

Kamillethee

Als het gaat om natuurlijke slaapmiddelen die werken mag kamille niet ontbreken in het rijtje. Al duizenden jaren drinkt men kamillethee vanwege de rustgevende en ontspannende werking ervan.

Het gebruik van een warme drank voor het slapengaan kan sowieso de slaperigheid bevorderen. Bovendien helpt het tegen uitdroging in de nacht, waardoor de kans op snurken een stuk kleiner is. Zie ook: Middel tegen snurken gezocht.

Kamillethee heeft geen bijwerkingen en iedereen kan het veilig drinken, zonder angst te hebben voor mogelijke bijwerkingen. Een lepel bijenhoning versterkt het rustgevende effect.
2

Lavendel

De mededeling van Thierry Baudet dat hij af en toe aan een zakje lavendel snuift wekte hilariteit bij voor- en tegenstanders. Laat echte je voor- of afkeur van deze aanstormende politicus niet in de weg staan van het proberen van lavendel als je geïnteresseerd bent in natuurlijke slaapmiddelen die werken.

Uit onderzoek aan universiteiten is gebleken dat studenten die voor het slapen wat lavendelgeur inhaleerde beter sliepen en overdag meer energie hadden dan een controlegroep die aan een placebo snoof. Ook bij andere groepen, waaronder hartpatiënten en vrouwen op leeftijd zijn dergelijke goede resultaten beschreven.

Het effect van lavendel heeft waarschijnlijk te maken met de rustgevende werking van dit kruid op het lichaam. Deze werking is overigens al sinds de oudheid bekend. Lavendel verlaagt de bloeddruk en de hartslag.

Lavendel is heel voordelig verkrijgbaar als etherische olie in 100 ml-fles. Je doet daar heel lang mee en het is veel voordeliger om 100 ml te kopen dan de kleine flesjes van slechts 10 ml:

Een andere tip is deze biologische lavendel uit Frankrijk. Je kunt hier zelf geurzakjes mee maken:

Gerelateerde artikelen:

Slaapcursussen: maak de keuze die bij jou past

Slaaptekort? Daar is veel aan te doen 

Hoe kan ik snel in slaap vallen? De 4-7-8 methode

Meer info over de 7 stappen om slaapproblemen aan te pakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *