Nachtelijk zweten: wat doe je eraan?gemiddelde leestijd 4 minuten

affirmaties voor het slapen gaan

Nachtelijk zweten: wat doe je eraan? Veel transpireren ’s nachts is iets waar veel mensen last van hebben, zowel in de zomer als in de winter. Vaak is er niets aan de hand als je gaat slapen, maar word je midden in de nacht zwetend wakker. Na 5 uur slaap wakker worden in een bezweet en warm bed. Overkomt jij dat ook wel eens? Lees dan snel verder voor de oplossing van dit probleem…

Wanneer is nachtelijk zweten een probleem?

Veel mensen transpireren ’s nachts, maar het is natuurlijk niet altijd meteen een probleem. Ongeveer de helft van alle volwassen Nederlanders overkomt het wel eens.

Transpireren is een manier van je lichaam om af te koelen. Als je niet zou zweten loopt je lichaamstemperatuur te hoog op. En dat is niet fijn voor je.

Nachtelijk zweten wordt pas problematisch als je echt overmatig veel zweet en als het erg vaak, misschien wel elke nacht gebeurt. Vooral als je er wakker van wordt, is het echt iets om aan te pakken.

We zullen hieronder eerst kijken naar de oorzaken van nachtelijk zweten en daarna de oplossingen bespreken. Een goede nachtrust is erg belangrijk, dus als je veel zweet in bed, is het de moeite waard om daar iets aan te doen.

Nachtelijk zweten omdat het te warm is

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken als je veel zweet in je bed is de temperatuur in je slaapkamer en onder je dekbed. Dit ligt erg voor de hand, maar we moeten het hier toch even vermelden.

Je slaapt beter als het koel is in de slaapkamer. Zet een uur voor je gaat slapen de verwarming lager. Je kunt zelfs even je raam op een kier zetten om wat koele, frisse lucht binnen te laten.

Ga ook niet met een dubbel dekbed slapen. Hooguit neem je een fleece dekentje als je het snel koud hebt. Als je even later zwetend wakker wordt, gooi dan snel dat extra dekentje op de grond. Zo kun je lekker slapen in de winter.

Gebruik een dunne pyjama. Het gebruik van meerdere laagjes is echt af te raden, zeker als je ’s nachts veel zweet.

Misschien moet je even wennen van deze zaken. Maar het loont de moeite om door te zetten. Je lichaam zal zich vanzelf aanpassen aan de omstandigheden. Je hebt een goede kans dat het nachtelijk zweten dan voorbij is.

De voordelen van een koele slaapkamer

Onze lichaamstemperatuur is ’s nachts lager dan overdag. Dat heeft te maken met onze biologische klok, oftewel ons circadiaanse ritme. In de natuur koelt het af als de zon onder is gegaan. Ons lichaam is daarop ingesteld. Zodra het ’s avonds koeler wordt, krijgen we slaap.

Dit proces verstoor je als je de verwarming ’s avonds laat te hoog laat staan. Hou de slaapkamertemperatuur op zo’n 18 graden. Als je dan in de winter van de warme woonkamer naar de koelere slaapkamer gaat, weet je lijf automatisch dat het tijd is om te slapen.

De lagere temperatuur draagt bij aan de natuurlijke productie van melatonine in je lichaam. Melatonine is het hormoon dat je helpt om goed  te slapen. Als het koel is, zul je minder snel wakker worden in de nacht.

Wat als het niet aan de warmte ligt

Het kan ook zijn dat jouw nachtelijk zweten niet ligt aan de warme slaapkamer, je te dikke dekbed of je nachtkleding. In dat geval zou het aan je gezondheid kunnen liggen.

Ben je grieperig en heb je koorts? In dat geval is nachtelijk zweten normaal. Koorts is de verdediging van ons lichaam tegen binnendringende ziektekiemen. Door het lichaam op te warmen, kan ons immuunsysteem de bacillen onschadelijk maken. Daar ga je van zweten.

Het kan ook zijn dat je een bacteriële infectie hebt. Dat heeft (tijdelijk) gevolgen voor je immuunsysteem. Een bacteriële infectie heeft altijd een oorzaak. Heb je pas een behandeling gehad bij de tandarts? Heb je een medische aandoening?

Als je koorts hebt en denkt dat er sprake is van een infectie moet je altijd naar je huisarts gaan.

Ook problemen met de spijsvertering kunnen lijden tot transpiratie. Vaak voel je je dan ook misselijk of heb je een vervelend gevoel in je buik. Blijf daar nooit te lang mee rondlopen en raadpleeg je huisarts.

Nachtelijk zweten door hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen vormen een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten. Veel hormonen werken samen om je lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer deze hormonen schommelen, kan overmatig zweten optreden.

Hormonale schommelingen treden bijvoorbeeld op bij vrouwen in de overgang. Het gaat dan om de bekende opvliegers. Maar ook een zwangerschapsbehandeling kan leiden tot nachtelijk zweten.

Bij mannen kan dit gebeuren in de puberteit of als men wordt behandeld voor te weinig testosteron. Bespreek in al deze zaken je overmatige transpireren met je huisarts.

Slaapapneu

Vrouwen, maar vooral mannen kunnen last hebben van slaapapneu. Dat is een slaapstoornis waardoor je gaat snurken en je ademhaling onregelmatig wordt. Vaak stop je zelfs even met ademhalen.

Een dergelijke situatie zorgt voor veel stress in het lichaam. Het hart gaat sneller kloppen en je gaat ervan zweten. Dit is iets dat je moet aanpakken, want het is gevaarlijk voor je gezondheid. Ga er zeker mee naar je huisarts.

Medicijngebruik

Diverse medicijnen hebben overmatig zweten als bijwerking. Wanneer deze medicijnen voor het slapengaan worden ingenomen, kan nachtelijk zweten optreden.

Antidepressiva zijn de meest voorkomende oorzaak van zweten door medicatie. Maar ook medicijnen tegen suikerziekte (diabetes) kunnen nachtelijk zweten veroorzaken.

Heb je last van nachtelijk zweten en slik je medicijnen? Lees dan eerst goed de bijsluiters om te kijken of dit een van de bekende bijwerkingen is. Zo ja, bespreek het met je arts. Misschien is er een goed alternatief zonder deze bijwerking.

Algemene tips om nachtelijk zweten te beperken

De beste tip is om zo gezond mogelijk te leven. Vermijd stress en zoek ontspanning, vooral op de late avond. Neem je telefoon niet mee maar bed.

Drink vanaf de middag geen koffie , want hoe lang duurt het voordat cafeïne uit je lichaam is? Langer dan jij denkt. Niet kunnen slapen door koffie is makkelijk te voorkomen. Maak je avondmaaltijd niet te pittig. Veel sambal in je nasi zorgt namelijk voor nachtelijk zweten.

Wat als het toch niet lukt?

Heb je al de bovenstaande tips doorgenomen en uitgevoerd en toch blijf je last houden van nachtelijk zweten? Geef dan de moed niet op. In dat geval moeten we de zaken grondiger aanpakken.

Juist voor mensen zoals jij hebben we een schriftelijke cursus ontwikkeld waarin je in zeven stappen tot een diepe slaap komt.

Nooit meer zwetend wakker worden. Lijkt je dat wat? Het is mogelijk en het vraagt alleen maar wat inzet en een beetje tijd. Probeer het nu geheel vrijblijvend. Klik op de blauwe balk hieronder:

 

Ja, ik wil slapen zonder zweten

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *