Lekker slapen in de wintergemiddelde leestijd 5 minuten

lekker slapen in de winter

Lekker slapen in de winter is makkelijker dan wanneer het snikheet is. Maar je moet wel weten hoe je een goede nachtrust kunt bevorderen. Dat lukt niet als je de verwarming op tien zet. Het verschilt van persoon tot persoon, maar er zijn zeker algemene stelregels die jou helpen om zalig te slapen. Lees er hier alles over!

Lekker slapen in de winter

Aan het einde van de middag wordt het al snel donker. Buiten is het koud. Veel mensen kunnen tegen de avond niet wachten om hun warme bedje op te zoeken. Lekker onder het dekbed, met een extra deken en soms ook nog een sprei.

Maar hoe vaak komt het niet voor dat je dan na een paar uur zwetend wakker wordt? En zie dan maar weer eens in slaap te vallen. Na 5 uur slaap wakker worden is echt vervelend.

Anderen willen per se een raam open hebben, zelfs als het vriest. Er zijn zelfs mensen die een ventilator gebruiken om elke nacht in slaap te vallen, ongeacht het seizoen.

Wat belangrijk is om te weten is dat ons lichaam het prettig vindt om ’s nachts af te koelen. Zodra het warmer wordt, onderbreekt dat je slaap en word je wakker.

Slapen in een koele slaapkamer

Onderzoek wijst uit dat je het beste slaapt in een koele slaapkamer. Een relatief lage temperatuur verbetert niet alleen je slaap, maar ook je gezondheid.  En omdat slaapgebrek een belangrijke oorzaak is van overgewicht, hartziekten, obesitas en je  cognitieve functies, is het zeker de moeite waard om aandacht te besteden aan de temperatuur in je slaapkamer.

De optimale temperatuur om te slapen

Dat je in een koele kamer beter slaapt, komt voor een deel doordat je lichaam daardoor in de ruststand komt. Bij een te warme slaapkamer, te veel dekens en te dikke nachtkleding kun je last krijgen van nachtelijk zweten

De ideale slaaptemperatuur ligt ergens tussen 15 en 20 graden. Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur vanzelf.  Door je lichaam in een koelere omgeving te brengen, stimuleer je de slaap en kun je op een natuurlijke manier door de verschillende slaapstadia gaan.

Temperaturen buiten dit bereik kunnen je REM-slaap (snelle oogbeweging) verstoren. In dat herstellende stadium van je nachtrust worden in je hersenen veel van de ervaringen van de afgelopen dag verwerkt. Als je in deze fase wordt gestoord in je slaap voel je je de volgende dag niet echt uitgerust, zelfs niet als je meer dan acht uur in bed hebt gelegen.

Het belang van de slaapfases

De verschillende stadia van de slaap zijn cruciaal voor onze mentale processen. Als je in bed niet goed alles fases hebt doorlopen, zul je overdag meer moeite hebben om goede besluiten te nemen.

Daarnaast word je reactiesnelheid negatief beïnvloed. Slaaptekort is een hoofdoorzaak van verkeers- en bedrijfsongevallen! Slecht slapen is dus een maatschappelijk probleem.

Lekker slapen in de winter is mogelijk als je de stand van je verwarming een beetje in de gaten houdt. Natuurlijk wil je geen kou lijden. En dat is ook niet nodig. Maar een iets lagere temperatuur helpt je om beter door alle slaapfases heen te gaan. Dan sta je ’s ochtends fris op.

Het verlagen van je omgevingstemperaturen zal je helpen om sneller in slaap te vallen en ook een diepere slaap hebben.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe slaap je het beste? Fysiologische veranderingen beginnen ongeveer 60 tot 90 minuten vóór het inslapen. Je lichaam bereidt zich dan voor op de nacht. Het normale, natuurlijke gevoel van slaperigheid ontstaat daardoor.

Als je omgeving in deze periode te warm is, zal je lichaam proberen de temperatuur te regelen en zul je energie verspillen, waardoor je wakker blijft of moeite hebt om in een diepe slaap te vallen om een regelmatige slaapcyclus mogelijk te maken.

Je stofwisseling wordt ook aanzienlijk beïnvloed door de lagere temperaturen, en in positieve zin. Koelere slaaptemperaturen verhogen de aanmaak van bruin vetweefsel. In tegenstelling tot het witte vetweefsel helpt bruin vet je lichaam om calorieën te verbranden en je bloedsuikerspiegel in balans te brengen.

Studies hebben aangetoond dat het verlagen van de temperatuur voordat je naar bed gaat het meest effectief is voor je stofwisseling. Je hoeft niet te rillen van de kou, maar zet gewoon de verwarming een of twee uurtje voor het slapengaan wat lager.

Hoe bruin vet je helpt om beter te slapen

Een toename van bruin vet is niet alleen goed voor je metabolisme.  Omdat het een gezond lichaamsgewicht ondersteunt, kunt je hiervan op verschillende manieren profijt trekken.  Hogere niveaus van bruin vet verminderen je kansen op zwaarlijvigheid en de vele gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.

Obesitas is een belangrijke oorzaak van hartklachten, suikerziekte en zelfs sommige vormen van kanker. Hoewel bruine vetten niet de enige indicator zijn voor een gezond lichaamsgewicht, speelt het zeker een belangrijke rol in je algehele gezondheid.

Door de manier waarop het helpt overtollige suiker af te voeren, helpt het ook tegen diabetes en reguleert bruin vet het suikerverbruik van het lichaam.  Gezonde lichaamsgewichten zijn ook minder vatbaar voor hart- en vaatziekten en waarschijnlijk kunnen gezonde niveaus van bruin vet bij volwassenen ook de triglyceriden- en cholesterolspiegels verlagen.

Hoewel een goede nachtrust niet de enige manier is om deze bruine vetten te ondersteunen, is het zeker iets dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Daarnaast is het altijd goed om voldoende te bewegen. In slaap vallen na het sporten is vaak makkelijker, op voorwaarde dat je je lichaam en geest na je training een paar uur de tijd geeft om tot rust te komen.

Temperatuur en melatonine

Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat koelere ruimtes je lichaam dwingen om meer melatonine aan te maken. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat in rechtstreeks verband staat met je slaap.

Melatonine wordt aangemaakt in je pijnappelklier. De combinatie van dalende lichaamstemperatuur en minder licht zorgt ervoor dat je je pijnappelklier aan het werk gaat om melatonine aan te maken. Dit is noodzakelijk om lekker te slapen.

Als je dat proces onderbreekt, kan dit je hele nachtrust verstoren. Je lampen dimmen en een tijdje weggaan van je telefoon-, tv- en computerschermen is daarvoor heel belangrijk. Het blauwe licht van die schermen lijkt op daglicht, waardoor je hersens denken dat je wakker moet zijn. Er wordt dan geen melatonine aangemaakt en je zult niet in slaap vallen.

Zie ook:

Computerbril kopen? Review BlauBlock beeldschermbril

Doordat je lichaam door lekker slapen in de winter elke avond krijgt wat het nodig heeft om gezond te blijven, zullen de resultaten steeds beter zichtbaar worden. Je gaat er dan ook beter uitzien, omdat je huid zich beter kan herstellen.

Lekker slapen in de winter: wat als het toch niet lukt?

De winter is dus eigenlijk het beste seizoen om heerlijk te slapen. Zeker als je alle bovenstaande tips in acht hebt genomen. Dus: een uurtje van tevoren de verwarming lager, lichten dimmen, geen schermen meer en je slaapkamer lekker koel houden.

Maar wat als het nu toch niet lukt? Inslapen is een ramp of je wordt midden in de nacht wakker en kunt niet meer in slaap komen. Het blijft maar malen in je hoofd en de volgende dag sleep je je met heel veel moeite uit je bed. Overdag ben je moe en prikkelbaar. Herken je dat?

Gelukkig ben je niet de enige! Heel veel mensen kunnen niet lekker slapen in de winter. En ook niet in de rest van het jaar. En een paar simpele tips helpen dan niet. En schaapjes tellen om in slaap te vallen ook niet. Dan moet je echt wat dieper gaan. Maar dat is zeker mogelijk!

Wil jij je leven veranderen en de kwaliteit drastisch verhogen? Werk dan aan je nachtrust. Je zult verbaasd staan hoeveel het scheelt: lekker slapen in de winter, zomer, lente en herfst. Je voelt je beter, ziet er beter uit, bent wakkerder, alert, meer energie, meer zelfvertrouwen.

Als dit je wat lijkt, dan is een korte slaapcursus iets voor jou. Dit kan gewoon online, zonder gedoe. In 7 stappen ga je in je eigen tempo aan de slag. Aan het einde slaap je gegarandeerd elke nacht als een roos. Probeer het zonder enig risico.
 

Ja, geef me vrijblijvend info over de slaapcursus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *