Moe in de winter? Tips en tricks.gemiddelde leestijd 5 minuten

moe in de winter

Moe in de winter… je bent niet de enige die er last van heeft. Maar je kunt er zelf veel aan doen. Lees verder om te zien hoe je makkelijk en snel meer energie krijgt in de donkere wintermaanden.

Het is nu echt hartje winter en waarschijnlijk heb je gemerkt dat je de afgelopen weken slaperiger bent. Je hebt minder energie en ’s nachts slaap je niet zo lekker als je zou willen. Komt het door de winter?

Waarom voel ik me zo moe in de winter?

De winter is in volle gang. De dagen zijn kort en de nachten lang. December is een leuke maand, maar toch voelt het soms alsof je je sleept naar het einde van het jaar. Je voelt je niet zo lekker als normaal. Maar het voorjaar is nog heel ver weg.

Je komt in de ochtend maar moeilijk je bed uit. En overdag heb je een duf gevoel, en soms zelfs zin om weer onder de wol te kruipen. In de zomer ben je ’s avonds actief, je gaat uit, je sport, je doet de tuin. Maar ’s winters… Het liefst zit je na het werk lekker op de bank met een kop thee en een dekentje. Netflix kijken, of tv. Of wat spelen met je telefoon.

Hoe komt het dat je in de winter zo veel minder energie hebt? De meeste mensen houden het op ‘wintermoeheid’ of een winterdip. Maar wat houdt dat in? Met kortere dagen en kouder weer, is het geen verrassend om te stellen dat er bijzonder weinig zonlicht is. Dat kan een aantal gevolgen hebben voor je slaappatroon.

Melatonine en vitamine D

Laten we beginnen met melatonine, het slaaphormoon. Dit chemische stofje wordt normaal gesproken in de vroege avond aangemaakt in je lichaam, op het moment dat de zon onder gaat. Minder zonlicht is het seintje voor je pijnappelklier om melatonine te produceren. Dit systeem werkt goed in de zomer, maar in de winter, wanneer we dagen achtereen in het donker kunnen doorbrengen, kan je lichaam in de war raken. Het gaat dan overdag al melatonine aanmaken. Dat verklaart het slaperige gevoel dat je vaak hebt als het somber weer is.

Daarnaast is het zo je vitamine D krijgt van zonlicht. In de winter is dat dus bijna niet het geval. Maar vitamine D is van groot belang voor je immuunfunctie. Door een tekort aan vitamine D kun je prikkelbaar en vermoeid worden.

Maar je kunt daar iets aan doen!

Het weer kunnen we helaas niet beïnvloeden, maar je kunt wel zo veel mogelijk daglicht meepakken. Het lijkt misschien geen aantrekkelijke optie als je moe in de in de winter bent, maar het is absoluut cruciaal om in de winter wat tijd buitenshuis door te brengen. Niet alleen zal het helpen om je lichaam te vermoeien, het kan ook je humeur stimuleren en je blootstelling aan vitamine D verhogen.

Zelfs tien minuutjes buiten zijn tijdens je lunchpauze kan een verschil maken en helpen om je productie van melatonine te reguleren. Daardoor krijg je meer energie. Daarnaast is het verstandig om in de winter extra vitamine D te slikken.

Het beste merk komt uit Nederland en is Plantina. Vandaag voor 23:59 uur bij Bol besteld is morgen al in huis! Nu tijdelijk met korting.

Als je moeilijk in slaap kunt komen is het, vooral als je ouder dan veertig bent, slim om melatonine in te nemen. In dit geval bevelen we de smelttabletten aan.

Hou je immuunsysteem op peil

Het algemeen bekend dat je weerstand tijdens de wintermaanden op de proef wordt gesteld. Heel veel mensen krijgen last van verkoudheid en griep. Dat is het gevolg van de kou en de droge lucht.

Wanneer je verkouden wordt of een griepje onder de leden hebt, krijg je last van snottebellen, een verstopte neus en hoestbuien. Al deze vervelende bijwerkingen kunnen van invloed zijn op je slaappatroon. Dat is extra vervelend omdat goed slapen essentieel is voor je weerstand. Terwijl je slaapt, herstelt je lijf zich en bouw je weerstand op. Hoe minder slaap, hoe sneller je verkouden wordt en hoe meer verkouden je bent, hoe slechter je slaapt…

Dit kun je eraan doen:

Let vooral in de winter goed op wat je eet. Bladgroenten en fruit zitten vol antioxidanten die je hard nodig hebt voor je weerstand. Blijf a;tijd voldoende water drinken. Verder kan het in de donkere maanden zeker geen kwaad om je immuunsysteem een handje te helpen. Dat kun je doen door Echinaforce te slikken. Hiermee kun je griep en verkoudheid voorkomen en genezen.

Wat Echinaforce betreft raden wij altijd het origineel aan, van A. Vogel.

Koude, droge lucht

Wie aan de winter denkt ziet vaak een mooi landschap voor zich met sneeuw. Of je denkt aan ijspret: lekker schaatsen met koek en zopie. Helaas is de werkelijkheid in Nederland vaak anders. Geen ijspret maar storm en koude regen.

In elk geval is er alle reden om de verwarming wat hoger te zetten en alle kieren in huis dicht te maken. De keerzijde daarvan is dan wel dat de lucht in huis erg droog wordt.

Droge lucht in huis kan je slijmvliezen uitdrogen, je huid irriteren en je immuunsysteem vatbaarder maken voor ziekteverwekkers en virussen. Je moet daarom je slaapkamer zeker niet te warm stoken. Zie ook:

Wat je verder kunt doen…

In veel gevallen is een luchtbevochtiger een verstandige investering. Er zijn tegenwoordig slimme apparaten te koop, die automatisch zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.

Moe in de winter? Relax!

De winter kan soms ook stress geven. Er moet veel worden geregeld voor de feestdagen en het is een aanslag op je tijd en je banksaldo. Het zijn best dure tijden. Hoe ga je dat allemaal bekostigen en regelen? Probeer je er niet te druk om te maken, want stress gaat er voor zorgen dat je slecht slaapt. Gelukkig is ook daar wel weer wat aan te doen. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Er zijn middeltjes die je daarbij kunnen helpen. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Slapen is het belangrijkste

De beste remedie tegen de winterblues is lekker slapen in de winter. Ga wat eerder naar bed en sta iets later op. Dat is heel natuurlijk in de donkere dagen. Maar wat nu als het niet lukt om de slaap te vatten? Ook dan zijn er oplossingen. Wil je het echt goed aanpakken en gun jij jezelf een uitstekende nachtrust? Denk dan eens aan het slaapplan waarin je handvatten krijgt om in zeven stappen te leren slapen als een roos. Altijd en overal. Succes gegarandeerd. Dat ben jij toch waard?

Meer weten? Klik dan nu op de onderstaande link:

 

Slaapmethode, nu tijdelijk met korting!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *