Zijn slaappillen gevaarlijk?gemiddelde leestijd 3 minuten

zijn slaappillen gevaarlijk

Zijn slaappillen gevaarlijk? Je kunt ze kopen met of zonder recept. Hieronder gaan we in op de risico’s van slaapmiddelen. Daarna zullen we een paar zeer effectieve alternatieven bespreken, zodat jij straks heerlijk slaapt zonder pillen.

Wat zijn slaappillen?

Slaapmiddelen helpen je om snel in slaap te vallen. Maar welke risico’s zitten eraan vast? Tegen welke prijs gebruik je slaappillen? Er zijn bijwerkingen verbonden aan slaaptabletten.

Eerst zullen we kijken wat slaappillen precies doen en welke soorten er zijn. Waar we het over hebben zijn slaappillen die je op recept krijgt na overleg met je huisarts. Via het internet zijn ze vaak ook illegaal verkrijgbaar.

De naam ‘slaappillen’ is een overkoepelende term voor diverse soorten slaapmedicatie. De twee belangrijkste types zijn middelen die je in slaap brengen en kalmeringsmiddelen die bij mensen hun angst verminderen.

In dit soort medicijnen zitten chemisch bestanddelen, zoals benzodiazepines, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de risico’s die in dit artikel worden beschreven.

De problemen van benzodiazepinen

Benzodiazepinen hebben een rechtstreekse ontspannende werking op je zenuwsysteem en je spieren. Hierdoor wordt slaperigheid opgewekt en angsten geremd.

Deze middelen hebben een relatief lange werking, waardoor de gebruiker zich ook overdag suf voelt. Twee grote problemen bij deze stoffen zijn gewenning en de verslavende werking. Al na drie weken ben je eraan verslaafd.

De risico’s van slaapmiddelen

Zijn slaappillen gevaarlijk? Hieronder nemen we de diverse risico’s door die zijn verbonden aan het gebruik van slaappillen. Zoals we zullen zien, hebben de gevaren van slaapmiddelen betrekking op verschillende lichaamsdelen, zoals de spieren, de hersenen en je hart.

Hogere kans op overlijden

Wetenschappers zien een sterk verband tussen het gebruik van slaappillen en het sterftecijfer bij patiënten. De kans op een vroegtijdige dood is zelfs vier keer hoger als je dagelijks een slaappil gebruikt.

Waar komt dat  verhoogde risico vandaan? Dit heeft te maken met een grotere kans op het krijgen van een depressie, die zelfs kan leiden tot zelfdoding. Verder loop je door het gebruik van slaappillen meer risico op het krijgen van een ongeluk of het ontwikkelen van een tumor.

Verhoogd risico op kanker

Er zijn diverse wetenschappelijke aanwijzingen dat slaapmiddelen kankerverwekkend kunnen zijn. Een onderzoek toonde aan dat het risico ongeveer een derde groter is dan wanneer je geen zware slaapmiddelen (benzodiazepinen) gebruikt.

Vergeetachtigheid

Mensen die zware slaappillen op recept gebruiken zijn vaker vergeetachtig. Als je vatbaar bent voor de ziekte van Alzheimer, kunnen slaappillen de symptomen erger maken. Hoe langer je de pillen gebruikt, des te hoger is het risico.

Grotere kans op ongelukken

Slaappillen zijn gevaarlijk omdat ze de kans op ongelukken vergroten. Doordat benzodiazepinen lang werken, heb je kans om ook overdag slaperig te worden. Als je niet helder bent, maak je sneller een ongeluk, zowel thuis als in het verkeer. In sommige landen is achter het stuur in slaap vallen de grootste oorzaak van dodelijke ongevallen op de snelweg.

Verslavingsrisico

Slaappillen zijn gevaarlijk vanwege de snelle gewenning. Als je lichaam aan de dosis is gewend, werkt het niet meer en heb je steeds meer nodig. Daardoor raak je aan het middel verslaafd.

Stoppen is erg moeilijk als je afhankelijk bent van slaappillen. Abrupt stoppen met deze middelen zal ook een terugval in slapeloosheid veroorzaken, waardoor de meeste mensen toch weer terug grijpen naar de pillen. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Slechte slaapkwaliteit

Met slaappillen slaap je wel sneller in, maar de kwaliteit van je slaap gaat enorm achteruit. Je bent dan toch niet goed uitgerust als je weer wakker wordt. Samen met de langdurige werking vergroot dat je slaperigheid en duffe gevoel overdag.

Hoe merk je dat je verslaafd bent aan slaappillen?

Soms kan het tijdelijk aan te raden zijn om slaapmiddelen te gebruiken, maar alleen op recept van je huisarts. Als je slaappillen langer dan een paar weken gebruikt, raak je er afhankelijk van. Dat merk je op verschillende manieren, bij jezelf of bij andere mensen:

 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Onduidelijke praten
 • Ongecoördineerde bewegingen
 • Wiebelig lopen
 • Moeite om zich te concentreren
 • Vergeetachtigheid
 • Stemmingswisselingen
 • Duizeligheid
 • Droge mond
 • Slaperigheid overdag
 • Rare dromen
 • Jeuk
 • Duizeligheid

Overige verschijnselen

Sommige mensen ervaren ook allergische reacties van slaappillen die een misselijk gevoel kunnen opleveren. Anderen hebben ademhalingsproblemen of pijn op de borst.

In een aantal gevallen kunnen gebruikers van slaappillen zelfs ernstige slaapstoornissen ontwikkelen, zoals slaapwandelen of overdag in slaap vallen.

Degenen die gedurende een lange periode slaappillen gebruiken, zullen waarschijnlijk meer bijwerkingen ervaren. Naarmate ze deze pillen na verloop van tijd blijven innemen, bouwt de stof zich op in hun lichaam en veroorzaakt ongewenste bijwerkingen. Deze effecten kunnen hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag en depressie zijn.

Een overdosis slaappillen kan lijden tot de dood. Dat geeft wel aan dat dit geen snoepjes zijn, maar echt zware medicijnen, die je niet zo maar inneemt.

Alternatieven voor slaappillen

De conclusie van het bovenstaande is dat het gebruik van slaapmiddelen veel risico’s met zich meebrengt. De nadelen wegen eigenlijk niet op tegen de voordelen. Gelukkig zijn er ook alternatieven, zonder schadelijke bijwerkingen.

Kijk bijvoorbeeld eens hier naar:

Natuurlijke slaapmiddelen die werken

Of lees andere artikelen over slaap en slapen.

Wat als je echt niet kunt slapen

Heb jij echt behoefte aan goede slaappillen, maar zit je niet te wachten op de risico’s en de bijwerkingen? Dan is er goed nieuws. 

Slaapmiddelen zijn gevaarlijk en pillen vormen nooit een duurzame oplossing. Het beste is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Waarom slaap jij zo slecht? Het antwoord zal je verbazen. Het is niet wat jij denkt.

Miljoenen mensen wereldwijd hebben dezelfde problemen als jij en slapen toch als een roos. Hoe doen ze dat? Kan ik dat ook? Ja, dat kan! 

Wil je weten hoe? Klik dan vrijblijvend op de blauwe balk hieronder en je weet binnen 10 minuten wat je moet doen om zalig te slapen zonder middelen:

 

Ja, ik wil slapen zonder pillen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *