Je kind alleen leren slapengemiddelde leestijd 4 minuten

moe in de winter

Je kind alleen leren slapen is belangrijk voor jou en je kind. Jij wilt na een tijdje weer ongedwongen in je eigen bed kunnen slapen (en seks hebben met je partner!) en je kind leert om zelfstandig in slaap te vallen, wat heel belangrijk is voor zijn of haar ontwikkeling. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je er alles over.

Je kind alleen leren slapen

Aan het einde van de dag is het tijd om de batterijen weer op te laden en dat doen we door te slapen. Er zijn allerlei biologische processen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we ’s avonds slaperig worden.

Naast de biologie speelt ook psychologie een grote rol. We hebben allemaal bepaalde associaties die ons helpen om lekker in slaap te vallen. Misschien heb je een avondritueel dat ervoor zorgt dat je snel in slaap valt. Je leest bijvoorbeeld nog even wat voor je je ogen sluit.

Kinderen kunnen er op deze manier aan gewend raken dat hun ouder in de buurt is als ze gaan slapen. Daardoor willen ze vaak niet meer alleen slapen. Dit gebeurt bij kleine kinderen, maar ook als je iets grotere kind een tijdje bij jou heeft geslapen.

Maar op een gegeven moment is de tijd aangebroken dat het kind (weer) op zichzelf moet leren slapen, in zijn of haar eigen kamer. Je kind alleen leren slapen blijkt soms lastig te zijn, maar als je het goed aanpakt, kan het probleemloos verlopen.

Wat je niet moet doen

Als je kind niet alleen wil slapen, is het de makkelijke weg om daar aan toe te geven. Je bent zelf ook moe en je hebt geen zin in gedoe. Uiteindelijk stem je erin toe dat het kind bij jou in bed kruipt, of je gaat zelf naast het kind liggen tot het slaapt.

Toch is dat geen situatie die eeuwig door kan gaan. Een kind heeft ’s nachts geen ouder nodig. En jij zelf kunt ook je rust goed gebruiken. Jij en je partner willen ’s nachts ook graag wat tijd om samen te zijn. Als je kind lekker alleen slaapt, is dat het beste voor iedereen.

Bovendien is het voor een kind belangrijk om zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Het helpt het kind te voelen dat hij of zij alleen kan zijn en veilig is.

Je kunt je kind helpen een zachte, ondersteunende manier helpen zich aan te passen om alleen in slaap te vallen. Hierover volgen een aantal stappen voor een betere nachtrust voor het hele gezin.

Luister naar je eigen gevoelens

Ook voor jou als ouder kan het lastig zijn om niet naast je kind te slapen. Het is fijn om bij je kind te zijn. Misschien ben je zelf erg druk met werken en wil je onbewust de tijd die je overdag samen met je kind hebt gemist in de nacht inhalen. Je kind heeft de hele dag op school en de buitenschoolse opvang gezeten en door ’s avonds naast je kind te liggen heb je toch nog wat ‘quality time’ samen.

Is dat laatste het geval? Dan kun je beter op een andere manier iets samen met je kind doen. Je zou bijvoorbeeld samen het avondeten kunnen klaarmaken, of iets leuks gaan doen in het weekend.

Als je zelf niet helemaal overtuigd bent dat het beter is dat je kind alleen slaapt, zal je dat onbewust overbrengen op je kind. Kinderen pakken zoiets feilloos op, zonder dat het wordt uitgesproken. Je kind alleen leren slapen gaat in dat geval nooit lukken. Wees je dus bewust van je eigen gevoelens en je hebt meer kans van slagen.

Leg je kind uit waarom het alleen moet slapen

Als je wilt dat je kind je begrijpt, voelt hij of zij zich niet meer eenzaam in de slaapkamer, en zal hij of zij meer bereid zijn om mee te werken.

Je kunt bijvoorbeeld tegen je kind zeggen:

Het is belangrijk dat kinderen leren in hun eigen bed te slapen. Dat is de manier waarop kinderen de beste rust krijgen en het helpt hen gezond en sterk op te groeien. Papa en mama kunnen op die manier ook beter uitrusten. Het is de taak van mama en papa om je gezond te houden, dus we gaan je hierbij helpen.’

Hou een slaapritueel aan

Je kind alleen leren slapen gaat het beste met een vast avondritueel. Kinderen associëren bepaalde dingen dan met slapen, bijvoorbeeld een stukje voorlezen. Daarna is je kind klaar om je te laten gaan als je zegt: En nu doen we het licht uit en ga jij lekker slapen.

Lees ook: Wat is een goed avondritueel?

Pak er een stoel bij

Als je meestal op het bed zit of naast je kind gaat liggen, ga dan eens naast het bed in een stoel zitten. Je kunt tegen je kind zeggen dat je dat zelf fijner vindt. Lees dan bijvoorbeeld een stukje in een boek.

Het is een goede overgang omdat je toch nog even in de buurt bent. Je kind weet dan dat hij of zij veilig is. Stel je kind op een zachte, maar duidelijke en zelfverzekerde toon gerust en zeg dat het goed komt.

Zet de stoel elke avond iets verder weg van het bed van je kind. Zeg dat je even naar de wc gaat en zo weer terug komt. Zo kan je kind rustig eraan wennen dat je er niet steeds bij bent. Misschien slaapt je kind al als je terug komt. Dat is een goed teken.

Na een tijdje kun je je stoel buiten de slaapkamer van je kind plaatsen. Als het nodig is, kun je laten horen dat je er wel bent, ook al kan je kind jou niet zien. Als je kind dan naar je toe wilt komen zeg je duidelijk en beslist: ‘Terug naar bed.’

Maak de pauze steeds groter

Stap voor stap ga je wat langer weg terwijl je kind in bed ligt en probeert te slapen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ga nu even naar de keuken om de afwas te doen. Daarna kom ik nog even bij je kijken.’

Breidt het steeds wat verder uit en doe het stap voor stap. Neem er gerust ruim te tijd voor. Het mag best een paar weken duren voordat je kind snel slaapt terwijl jij in een andere kamer bent. Voer het langzaam op, zonder druk.

Wees niet bezorgd als het naar je gevoel allemaal wat lang duurt. Het ene kind heeft meer tijd nodig om te wennen dan het andere. Daar is niets mis mee. Uiteindelijk zal het zeker lukken. Maar blijf altijd duidelijk en consequent.

Je kind alleen leren slapen: zo lukt het zeker

Soms kan het gebeuren dat jij en je kind wat meer nodig hebben om alleen te slapen. Dat is heel normaal en je bent zeker niet de enige. Stel dat je alles hebt geprobeerd en toch lukt het niet, dan is er goed nieuws. 

Je kunt de slaapproblemen van je kind, van jou en van het hele gezin definitief oplossen als je een stappenplan volgt. We hebben dit speciaal voor mensen zoals jij op een rijtje gezet. Als je deze stappen volgt, is succes gegarandeerd. 

Wil jij dat ook? Kijk dan hier voor meer informatie, geheel vrijblijvend:

 

Je kind alleen leren slapen

 

Lees ook:

15 voordelen van vroeg slapen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *