15 voordelen van vroeg slapengemiddelde leestijd 5 minuten

slapen zonder airco

Voordelen van vroeg slapen zijn er in overvloed. Dit is onze top 15. Kruip eens een paar dagen lekker vroeg onder de wol en merk het verschil!

1 : Minder risico om ziek te worden

Een van de belangrijkste voordelen van vroeg slapen is dat je veel minder kans hebt om ziek te worden. We hebben het dan niet alleen over griep en verkoudheid, maar ook over levensbedreigende ziekten, zoals hartfalen, Alzheimer en kanker.

Werken in de nacht is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een belangrijke oorzaak van het ontstaan van kanker, omdat het je biologische klok in de war schopt. Goed slapen vermindert je kans op enge ziekten. Een goede reden om op tijd te gaan slapen.

 2: Vroeg slapen verbetert je geheugen

Uit onderzoek is gebleken dat 7 van de 10 studenten onvoldoende slaap krijgen. Dat is jammer, want voor het geheugen is een goede nachtrust erg nuttig.

Een van de grote voordelen van vroeg slapen is dat je daarna beter in staat bent om informatie te verzamelen en in je op te nemen. Ook voor het langetermijngeheugen is slaap cruciaal.

3: Minder last van angsten en depressies

Een goede nachtrust is het beste medicijn tegen depressies en angsten. Er is een enorme hoeveelheid wetenschappelijk en medisch bewijs dat slaapgebrek een groot negatief effect heeft op onze stemmingen. Als je te weinig slaapt heb je meer stress en ervaar je sneller gevoelens van boosheid, verdriet en geestelijke vermoeidheid.

Een wetenschappelijk onderzoek waaraan tienduizend mensen met slaapstoornissen meededen toonde aan dat personen die lijden aan slapeloosheid wel vijf keer meer kans hebben om depressief te worden. Als je treurig bent doet een lekker nachtje slapen wonderen.

4: Je hebt veel meer energie

Eigenlijk weten we dit allemaal wel: na een nachtje doorhalen voel je je moe en lusteloos. En als je een keer echt goed geslapen hebt, kun je heel de wereld aan.

Dat is niet zo maar een gevoel, er zijn goede redenen voor. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, Groeihormonen komen vrij als je in bed ligt en functies als weefselherstel en spiergroei doen zich voor als je slaapt. Een van de voordelen van vroeg slapen is dat je volgende morgen weer volop energie hebt.

5: Je wordt slimmer door vroeg te slapen

Niet alleen voor je spieren en weefsels, ook voor je hersenen is slaap cruciaal. Met onvoldoende slaap zal je concentratievermogen sterk afnemen. Ben je lekker uitgerust, dan draait je brein als een zonnetje. Het resultaat is dat je veel scherper bent.

Na een goede nachtrust kun je je beter concentreren en je denkvermogen gaat met sprongen omhoog. Om goed te kunnen werken kun je het beste op tijd naar bed gaan. Dat geldt dubbel als je bijvoorbeeld een examen of sollicitatiegesprek hebt.

6: Vroeg slapen is goed voor je hart

Klachten met hart- en bloedvaten vormen een belangrijk gezondheidsrisico. Vaak heeft dat te maken met een hoge bloeddruk. De meest simpele methode om je bloeddruk te verlagen is op tijd naar bed gaan.

Het is een van de belangrijkste voordelen van vroeg slapen dat je hart er sterker van wordt. Vroeg slapen vermindert de kans op hartfalen of een beroerte.

7: Je blijft beter op gewicht

Slaapgebrek draagt er toe bij dat je lichaam meer vet opslaat. Zo word je dus dikker, zelfs als je redelijk gezond eet en af en toe beweegt!

De oorzaak zit in de aanmaak van cortisol, een hormoon dat onder andere je eetlust reguleert. Door te weinig slaap raakt je bloedsuikerspiegel in de war en dan komen de pondjes er heel snel aan. Ook loop je dan meer kans op diabetes.

8: Betere slaapkwaliteit

Vroeger zei men wel dat elk uur dat je voor middernacht naar bed gaat dubbel telt. Moderne studies tonen aan dat daar veel waarheid in zit.

De slaap is opgebouwd uit cycli van 90 minuten. Je wisselt ongemerkt steeds van een diepe slaap naar een lichte (REM-) slaap. Als je laat naar bed gaat, mis je de diepe slaap. Dat is nu juist de fase waar je lichaam het meeste aan heeft. Probeer daarom dus op tijd naar bed te gaan, zeker doordeweeks.

9: Vroeg slapen maakt je productiever

Na een flinke nachtrust krijg je veel meer werk gedaan. Met andere woorden, je productiviteit gaat omhoog. Je kunt je beter focussen en je bent uitgerust.

Daardoor worden zowel je leer- als je werkprestaties beter. Het kan daarom ook goed zijn om tussen de middag een klein dutje te doen.

10: Je wordt aantrekkelijker

Als je goed bent uitgerust, zit je beter in je vel. Maar dat is niet alleen maar een gevoel. Je huid en je haren herstellen zich als je slaapt. Je ziet er dus echt beter uit na een paar keer goed en lang slapen.

Dat zul je zelf ook zien als je in de spiegel kijkt en alleen al door dat gevoel ga je onbewust anders gedragen en word je aantrekkelijker. Sowieso zul je minder wallen onder je ogen hebben, wat een van de belangrijke voordelen van vroeg slapen is.

11: Vroeg slapen verbetert je sportieve prestaties

Wielrenner Joop Zoetemelk zei lang geleden: De Tour win je in bed. Elke sportman gaat vroeg naar bed. Schaatser Irene Wüst slaapt tien uur per nacht en doet daarnaast ook nog eens een middagdutje. Niet alleen omdat ze het leuk vindt, maar vooral omdat het haar helpt om medailles te winnen. Topsporters kennen de voordelen van vroeg slapen. Als het niet lukt om de slaap te vatten, zijn er veel natuurlijke slaapmiddelen die werken. Trouwens, in slaap vallen na het sporten overdag werkt vaak ook uitstekend.

12: Het risico op ongelukken wordt kleiner

Als iedereen op tijd naar bed zou gaan, zouden er minder ongelukken gebeuren. Het lijkt ongelofelijk, maar het is echt waar. Door te weinig slaap word je op den duur duf en neemt je reactietijd sterk toe.

Onderzoek heeft aangetoond dat één op de zes dodelijke verkeersongevallen te maken heeft met slaap- en concentratiegebrek. In het Nederlands kennen we het woord ‘slaapdronken’. Als je slaperig bent, heeft dat ongeveer hetzelfde effect op je als wanneer je te veel gedronken hebt. Zorg dus dat je uitgeslapen bent als je gaat deelnemen aan het verkeer.

13: Vroeg slapen versterkt het immuunsysteem

Het verband tussen slaap en het immuunsysteem is vele malen wetenschappelijk aangetoond. We zeiden al eerder dat vroeg slapen de kans op levensbedreigende ziekten als kanker of een hartaanval verkleint. Maar dat geldt nog meer voor een gewone verkoudheid.

Tijdens een griepgolf loop je extra kans om het ook te krijgen als je elke dag te laat gaat slapen. Voor je het lig jij met koorts in bed of loop je de hele dag te snotteren. Ook slapen met hooikoorts wordt moeilijker als je te laat naar bed gaan.

14: Je voelt je gelukkiger

Geluksgoeroes maken het vinden van geluk tegenwoordig vaak heel ingewikkeld. Maar je kunt ook gewoon een uurtje eerder naar bed gaan!

Wie vroeg naar bed gaat, staat ook eerder op. Daardoor profiteer je langer van het zonlicht en maken je hersenen serotinen aan. Dat draagt in belangrijke mate bij aan je geluksgevoel. Je algehele gevoel van welzijn stijgt als je eens een weekje vroeg naar bed gaat. Het kost niets en is de moeite waard om eens te proberen.

15. Je zult langer leven

Iedereen wil graag gezond oud worden. Door de meeste bovenstaande effecten op je gezondheid zul je vele jaren extra leven als je ervoor zorgt dat je voldoende slaap krijgt.

Op tijd naar bed en op een redelijke tijd opstaan is de beste garantie om lang jong te blijven. Er is een reden dat de meeste rockartiesten niet oud worden. Hun slaappatroon zou er wel eens heel veel mee te maken kunnen hebben.

Tot slot

Hopelijk ben je inmiddels ervan overtuigt dat het goed is om op tijd naar bed te gaan. Maar hoeveel uren slaap heb je echt nodig? Dat is een vraag die je vooral zelf het beste kunt beantwoorden.

Wat als het niet lukt om de slaap te vatten en je hebt alles al geprobeerd? In dat geval zou je eens kunnen denken aan een slaapcursus. Het klinkt misschien gek, maar slapen kun je leren. Dat kan in groepsverband, maar ook gewoon lekker online. In zeven stappen ga je dan in je eigen tempo naar een heerlijke nachtrust toe. Zelfs de meest moeilijke slaper slaapt dan snel als een roos, gegarandeerd!

Ja, ik wil mijn slaap verbeteren

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *