Slapen met hooikoorts: tips & tricksgemiddelde leestijd 5 minuten

Slapen met hooikoorts kan een probleem zijn nu het weer lente wordt. Het seizoen voor hooikoorts begint steeds vroeger. Wil je toch lekker slapen? Lees dan snel verder.

Hooikoorts is geen pretje

Mensen met hooikoorts weten hoe het is: als het voorjaar begint en iedereen is blij dat het zonnetje weer gaat schijnen begint voor jou de ellende. Dikke ogen, niezen, snotteren, jeukende oogbollen.

Het is echt supervervelend. En slapen met hooikoorts is vaak een extra probleem. Want als je ’s nachts wakker ligt, en bij het opstaan niet lekker bent uitgerust, heb je overdag alleen maar meer problemen. Zo wordt het van kwaad tot erger.

Een op de vijf mensen heeft hier last van. Je bent dus zeker niet de enige. In dit artikel geven we je tips om toch lekker te slapen met hooikoorts.

Waarom slapen met hooikoorts lastig is

Juist in de avond lijken de symptomen van hooikoorts vaak erger te worden. Is dat omdat je er meer aandacht aan geeft als je ontspant? Nee! Het is inderdaad zo dat het ’s avonds erger wordt en daar zijn goede verklaringen voor.

Als de zon zakt, daalt de temperatuur. Het stuifmeel dat overdag hoog in de lucht dwarrelt zakt naar de grond. Daardoor is de concentratie stuifmeel op neushoogte ’s avonds hoger dan overdag. Verder zijn er ook bloemen en planten die later op de dag meer stuifmeel verspreiden dan in de ochtend. Hooikoortspati├źnten hebben dus echt meer last tegen bedtijd.

Ook als je in bed ligt te woelen kunnen de symptomen je hinderen om lekker te slapen met hooikoorts. Omdat je een loopneus hebt, kun je minder goed ademhalen. Daardoor ben je vatbaar voor slaapapneu en snurken. Je krijgt minder zuurstof binnen en zelfs als je denk dat je slaapt rust je toch niet helemaal goed uit.

Toch lekker slapen met hooikoorts: tips

Het eerste dat je moet doen om toch lekker te slapen met hooikoorts is je pollenallergie zelf aanpakken. Hoe minder je niest, snottert en krabt, des te beter zul je slapen. Het beheersen van de symptomen is de beste manier om je nachtrust te verbeteren. Maar hoe doe je dat?

Als je last hebt van een verstopte neus kun je antihistaminische tabletten kopen of een goede neusspray. Als je die voor het slapengaan gebruikt, worden je luchtwegen weer geopend en kun je goed slapen met hooikoorts. Vaak moet je deze middelen een paar uur voor je gaat slapen innemen. Lees voor het gebruik altijd de aanwijzingen op de verpakking.

De volgende middelen geven heel goede resultaten:

Daarnaast is het een goed idee om de ramen van je slaapkamer in de middag dicht te doen. Ook ’s nachts slaap je het beste met gesloten ramen. Zo raak je minder blootgesteld aan de pollen die je hooikoorts veroorzaken.

Als je symptomen desondanks erger worden, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Dat geldt zeker als je een piepende hoest hebt of een beklemming voelt op de borst.

Preventie is het beste

Voorkomen is beter dan genezen. Om je zo min mogelijk vatbaar te maken voor hooikoorts is het belangrijk dat je gezond eet en voldoende vitaminen binnenkrijgt. In het geval van een pollenallergie is het vooral van belang dat je vitamine c en d in voldoende mate opneemt. Eet daarom veel fruit en overweeg om in het pollenseizoen wat extra vitamines te slikken.

Wees voorzichtig met zuivelproducten, zoals melk. Bij sommige mensen kan melk problemen met de slijmvliezen verergeren.

Vermijd koffie in de middag en avond, want niet kunnen slapen door koffie is een probleem dat veel voorkomt. Drink wel veel water, want uitdroging is extra nadelig als je last hebt van hooikoorts.

Verder kun je het beste niet te veel drinken. Te veel alcohol kan namelijk nadelig werken voor je allergie. Slapen met hooikoorts wordt dan niet makkelijker, maar juist extra lastig.

Andere tips zijn: stoppen met roken en rokerige ruimtes vermijden, niet zwemmen in zwembaden met veel chloor en je was niet buiten te drogen hangen (dan komt er stuifmeel op).

Als je naar buiten gaat, doe het zo veel mogelijk in de ochtend. Zet een zonnebril op en smeer een klein beetje vaseline op je bovenlip, onder je neus. Daardoor komt er minder stuifmeel door je neus naar binnen.

Tot slot: vermijd stress. Te veel spanning is erg slecht voor je immuunsysteem en sowieso als je lekker wilt slapen moet je geen stress hebben.

Besteed extra aandacht aan je slaapkamer

Zoals eerder gezegd, houd vanaf 12 uur ’s middags de ramen van je slaapkamer gesloten. Zo houd je de pollen zo veel mogelijk buiten. Doe de gordijnen dicht om ervoor te zorgen dat het niet te warm wordt door de zon.

Hang je beddengoed nooit buiten te drogen in het voorjaar of de zomer. Het neemt dan ongemerkt stuifmeel en pollen op en daar ga jij dan onder liggen. Dat is niet handig als je last van hooikoorts hebt.

Stofzuig elke dag. Het is niet ieders favoriete klusje, maar als je lekker wilt slapen met hooikoorts is stof in de slaapkamer funest. Je moet echt elke dag even stofzuigen, ook onder het bed.

Mensen met weinig tijd kunnen dat eventueel oplossen met een robotstofzuiger. Dan wordt het voor je gedaan als je weg bent en heb je er geen omkijken naar. Ze worden steeds beter en goedkoper en het is zeker de moeite waard.

Als je buiten bent geweest, bevatten je kleren onzichtbare stuifmeeldeeltjes en pollen. Kleed je daarom in een andere kamer uit en hou je kleren daar. Neem ze niet mee je slaapkamer in. Ga na het uitkleden eerst even onder de douche, was je haren en stap zo fris en schoon je bed in. Je neemt dan geen pollen mee.

Tot slot weer een maatregel die een zekere investering met zich meebrengt, maar die ongelofelijk veel bijdraagt aan je goede nachtrust, zeker als je hooikoorts hebt. We hebben het over een luchtreiniger. Zet dit apparaat in je slaapkamer en de lucht wordt geruisloos en snel gefilterd van pollen en stuifmeel. Dan slaap je zonder last en ben je de volgende morgen zeker uitgerust.

Zorg dat je een goede nachtrust hebt

Goed slapen is voor iedereen belangrijk, maar goed slapen met hooikoorts is extra belangrijk. Hoe beter je bent uitgerust, des te minder zul je last hebben van niezen, jeuk en gesnotter overdag. Maar hoe slaap je het beste?

Deze site staat bol van de tips om beter te kunnen slapen. Slaapstoornissen oplossen is makkelijker dan je denkt. Wat nu als het toch niet wilt lukken? Juist om je hooikoorts in toom te houden wil je lekker slapen. Met een kleine investering van je tijd kun je dat leren. Iedereen kan slapen als een roos. Jij ook.
Als je daar meer over wilt weten kun je vrijblijvend de volgende pagina bezoeken:

 

Ja, geef me vrijblijvend info om beter te slapen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *