Positief denken helpt. Maar pas op…gemiddelde leestijd 3 minuten

Positief denken is aan te raden. Maar met positief denken alleen kom je er niet. In dit artikel bespreken we wat je nog meer nodig hebt om je leven te verbeteren…

positief denken

 

Is het glas half leeg of half vol?

Je kent ze wel, van die mensen die altijd alles negatief zien. Zelfs als de zon schijnt zien ze de schaduwkanten.

Zo had ik ooit een collega die altijd klaagde als het koud was. Steeds liep ze te mopperen. Maar als de lente kwam, en de zon ging schijnen, was het ook niet goed. Want dan kreeg ze last van hooikoorts. Had ze weer een andere reden om chagrijnig te zijn.

Begrijp me goed: het is heel vervelend om hooikoorts te hebben. Maar toch. Het is ook hoe je ermee omgaat. Ander voorbeeld:

Bibian Mentel is een topsporter die meestreed voor de wereldbeker snowboarden. Toen kreeg ze botkanker. De tumor werd verwijderd en ze knokte zich terug. Met succes: ze kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen in Salt Lake City in 2002.

Daarna kwam de ziekte terug en haar been moest geamputeerd worden. Vier maanden later stond ze weer op haar snowboard! Daarmee was het verhaal voor haar nog niet afgelopen.

In totaal kwam haar ziekte (kanker) negen keer terug. Nadat haar onderbeen is afgezet, heeft onder meer 74 bestralingen gehad. En vijf longoperaties. Een nekwervel werd vervangen door een stuk metaal.

De kracht van Bibian Mentel

Ondanks alles bleef Bibian altijd positief denken. Ze bleef gaan. Knokte zich telkens weer terug. Ze bleef lachen. In 2014 won ze goud op de Paralympische Spelen.

De ziekte kwam terug. Voor de zoveelste keer. Ging ze bij de pakken neer zitten? Nee. Ze kwam terug in op de Paralympics van 2018 heelde ze twee keer goud.

Twee mensen. Mijn collega, die altijd negatief was. En Bibian Mentel. Nogmaals, mijn vroegere collega had het niet makkelijk met haar hooikoorts. Ik wil het niet bagatelliseren.

Maar hooikoorts valt wel een beetje in het niet met wat Bibian meemaakte. Daar zal iedereen het over eens zijn. En toch bleef Bibian alles steeds positief inzien.

Is het glas leeg of half vol?

Positief denken: waarom het helpt

Je voelt je beter als je dingen van de zonnige kant ziet. Ondanks alles. Wat er ook gebeurt. Door positief denken trek je positieve mensen aan. Het effect versterkt zich.

Door de dingen positief te bekijken, zie je kansen die voor anderen onzichtbaar zijn. Het kan je leven redden.

Ken je de film La vita è bella? Deze Italiaanse film (Nederlandse titel: Het leven is mooi) speelt in een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog.

Door positief denken kon de hoofdpersoon overleven en zijn zoontje dwars door alle ellende loodsen.

Zelfs in de meest gruwelijke omstandigheden die je kunt verzinnen kun je nog positief denken. Het is een keuze.

De grootste valkuil bij positief denken

Veel Amerikaanse en Nederlandse zelfhulpboeken staan vol met voorbeelden van de kracht van positief denken.

Maar positief denken alleen is niet genoeg. Dit is de valkuil waar veel mensen in trappen. Door positief denken verandert jouw kijk op de dingen. Je ziet kansen die je kunt pakken, zelfs als alles tegenzit.

Maar positief denken verandert niets aan de feiten.

Vaak wordt positief denken verward met hoop. Je kunt altijd hopen dat het beter wordt. Maar zoals Barack Obama zei: Hope is not a strategy. Hoop is geen actieplan.

Als positief denken niets meer is dan hopen, dan blijft het passief. Afwachten en hopen op betere tijden brengt niemand verder.

Bibian Mentel had kunnen hopen dat alles beter zou worden, maar dan had ze nooit drie gouden medailles gewonnen.

Die gouden medailles heeft ze gewonnen door in actie te komen.

Zoals gezegd: een paar maanden nadat ze haar been verloor stond ze weer op een snowboard. Met een prothese. Ze accepteerde haar handicap en ging keihard aan de slag.

Denk positief en DOE IETS

De sleutel is: actie. Doe iets. Het maakt niet uit wat. Geen woorden maar daden.

Elke stap is er één. En weet je wat het is? Het eerste stapje is het moeilijkst. In beweging komen.

Heb je wel eens een auto proberen te duwen? Om hem van z’n plaats te krijgen is lastig. Zwaar. Maar als hij eenmaal rolt is het makkelijk.

Zo is het met alles.

Stel dat je boven je streefgewicht zit, dan zul je iets in je leefpatroon moeten veranderen, wil je gezond afvallen.

Al denk je nog zo positief: zonder actie gebeurt er niets. Dan blijft alles bij het oude. Dus positief denken alleen is niet genoeg. Je moet in beweging komen.

Ga hoe dan ook uit van je eigen kracht

Wat is het geheim van mensen als Bibian Mentel en de hoofdpersoon uit de film La vita è bella?

Drie dingen:

  1. Positief denken: het glas is half vol
  2. Actie ondernemen
  3. Zelfvertrouwen hebben

De eerste twee zaken hebben we besproken. De laatste noodzakelijke voorwaarde is inderdaad: zelfvertrouwen.

Als je niet uitgaat van je eigen kracht, kun je het niet positief zien. Want wie niet in zichzelf gelooft kan er moeilijk op vertrouwen dat het beter wordt.

En als je niet zeker van jezelf bent, en uitgaat van je eigen kracht, zul je ook nooit actie ondernemen. Dan blijf je passief. Een speelbal van de omstandigheden.

Om je lot in eigen handen te nemen, moet je werken aan je zelfvertrouwen.

Wil jij weten hoe? Klik dan op de onderstaande link:

 
Ja, ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *