Geloven in jezelf en het geheim van zelfvertrouwengemiddelde leestijd 4 minuten

Een gezonde portie zelfvertrouwen is een van de meest belangrijke voorwaarden voor geluk in het leven. Deze site gaat over geluk door balans op het gebied van gezondheid, werk en relaties. Geloven in jezelf is belangrijk voor al deze gebieden. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Zelfvertrouwen ligt voor iedereen binnen handbereik!

geloven in jezelf

Geloven in jezelf: wat is dat?

Het gaat er niet om dat je denkt dat je perfect ben en beter dan anderen. Dat zou betekenen dat je een verwrongen zelfbeeld hebt en dat is eigenlijk net zo erg als denken dat je niets waard bent.

Geloven in jezelf betekent juist dat je een reëel beeld hebt van jezelf, van je zwakke én je sterke punten. En dat je weet dat iederéén zwakke en sterke punten heeft.

Als je gelooft in jezelf, heb je het vertrouwen, dat wat er ook gebeurt, je er wel uitkomt. Een gezond gevoel van eigenwaarde. Dan kun je doen en zeggen wat je zelf wilt, zonder bang te zijn dat anderen het verkeerd opvatten.

Het besef dat je er mag zijn zoals je bent, met al je fouten en gebreken is belangrijk. Want net als iedereen heb je ook je sterke en goede eigenschappen, waarmee je de wereld een stukje beter kunt maken.

De gevolgen van een gebrek aan zelfvertrouwen

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je een blunder hebt gemaakt en het even niet meer ziet zitten. Je zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen.

Wat is dan de natuurlijke reactie? De meeste mensen trekken zich terug, kruipen in hun schulp, doen hun mond niet meer open en nemen geen initiatieven meer.

Dit is heel normaal. In deze tijden van prestatie- en werkdruk overkomt ons dat allemaal wel eens.

Een gebrek aan zelfvertrouwen wordt ernstiger als het over een langere tijd moeilijk wordt om nog te geloven in jezelf. Je krijgt dan een gebrek aan eigenwaarde, of in het Engels: low self-esteem.

Hierdoor laat je kansen lopen en hou je jezelf in, waardoor je jezelf tekort doet. Je houdt je mening maar voor je en doet niets waardoor je zou kunnen opvallen.

Soms ga je uitstelgedrag vertonen. In het ergste geval kun je zelfs in een sociaal isolement belanden. Je gaat minder op je uiterlijk letten, ligt ’s nachts te piekeren en krijgt een slaaptekort, enzovoorts.

Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Mogelijke oorzaken van een lage eigenwaarde

Zoals hierboven beschreven, kan een verminderde zelfverzekerdheid worden veroorzaakt door een blunder of fout die je hebt gemaakt.

Vooral als anderen daar een punt van maken, op je werk of in relaties, kan je zelfvertrouwen daar best even een knauw van krijgen.

Als dat niet te vaak gebeurt, is je gebrek aan zelfvertrouwen tijdelijk. Meestal veer je dan vanzelf weer op.

Maar als je omgeving je keer op keer laat merken dat je fouten maakt, en daar telkens weer afwijzend op reageert, is het logisch dat je zelfvertrouwen verdwijnt en niet meer terug komt.

Als kind ben je het gevoeligst. Als je ouders of verzorgers je constant hebben gekleineerd, heb je nooit een gezond zelfvertrouwen kunnen opbouwen.

Dat is ook het geval bij mensen die gepest zijn op school of op het werk. Geloven in jezelf wordt dan wel heel erg lastig en zelfs de meest sterke persoonlijkheid zou daar aan onderdoor gaan.

Herken je dit?

Het grootste geheim van zelfvertrouwen

Wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van veel mensen leert dat het allerbelangrijkste aspect van geloven in jezelf ligt in het loslaten van perfectionisme.

Niemand is perfect. De mensen tegen wie je opkijkt zijn verre van perfect en hebben hun eigen fouten. Ze blunderen elke dag, net als jij. Dat is normaal en daar is niets mis mee.

Dat geldt ook voor iedereen die kritiek op je heeft. Laat het varen! De mensen die andere bekritiseren hebben vaak juist zelf de meeste problemen met hun zelfvertrouwen.

Misschien zijn ze wel onzekerder dan jij, ook al lijkt dat niet zo op het eerste gezicht. Zij proberen hun eigen gebrek aan zelfvertrouwen juist te maskeren door zich op anderen te richten, misschien wel op jou.

Zo denken ze de aandacht te kunnen afleiden van hun eigen fouten. Als je dat weet, zie je hen met andere ogen. Overweeg een assertiviteitstraining als dit een valkuil van je is.

Niemand is perfect, dus ook jij niet. Onthoud dat heel goed. Niemand verwacht van jou dat je nooit fouten maakt. Zeker als je voor de eerste keer iets doet, kan het best mis gaan. En wat dan nog?

De uitvinder van de gloeilamp probeerde honderden manieren uit. Telkens ging het mis. Maar hij bleef volhouden en wordt nu herinnerd als een van de grootste uitvinders ooit. Al die fouten is men allang weer vergeten.

Doe en zeg wat je wilt en laat de gedachte los dat het allemaal perfect moet zijn. Gaat het mis? Jammer dan. Je zult zien dat juist als je je geen zorgen maakt, het meestal goed gaat.

Vergroot je eigenwaarde met deze tips

Naast het besef dat je niet perfect hoeft te zijn en dat de wereld niet vergaat als je eens een foutje maakt, zijn er nog veel dingen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te kweken.

Het is belangrijk om te beginnen met kleine stapjes. Doe eerst iets kleins en vier je succes. Schrijf elke dag op wat er goed ging en lees dat eens na als je een tijdelijke terugslag hebt.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel, je moet een presentatie houden en je ziet er enorm tegenop. Bereid deze dan tot in de puntjes voor. Schrijf alles op, oefen voor de spiegel, beleef het in je gedachten.

Je zult merken dat de gedachte dat je overal op bent voorbereid je enorm zal helpen als het moment eenmaal daar is. Je kunt dan geloven in jezelf, alles loslaten en ervoor gaan. Zo krijg je rust in je hoofd en gebeurt alles spontaan.

Focus je op positieve zaken, niet alleen in jezelf, maar ook bij anderen. Geef mensen eens heel bewust een complimentje als ze iets goed doen. Geloven in jezelf heeft ook te maken met wat je uitstraalt naar anderen.

Het klinkt misschien als een cliché, maar je zult merken: wat je geeft, krijg je terug.

Anderen zijn vaak net zo onzeker als jij en je helpt hen enorm met een complimentje. Daarbij zullen ze ook op een andere manier naar jou kijken en jou positieve feedback geven. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Nog steeds moeite met geloven in jezelf?

We kunnen ons voorstellen dat je dit leest en bij jezelf denkt: ik zou toch wat dieper willen gaan om te werken aan mijn zelfvertrouwen. Als je onzeker bent, is dat niet van de ene dag op de andere verdwenen.

Er is nog veel meer over te zeggen en er zijn zaken waar je aan kunt werken bij jezelf.

zelfvertrouwen

Zelfverzekerd zijn op je werk, op school en in relaties, lijkt dat je wat? Stel jezelf voor hoe je alles zegt en doet wat je zou willen!

Er zijn bewezen methodes waardoor je in korte tijd resultaat ziet. Binnen een paar weken ga je weer geloven in jezelf.

Duizenden mensen hebben dit inmiddels bereikt. Ook voor jou ligt dit binnen handbereik! Meer weten? Klik dan op de onderstaande link:

 

Ja, ik wil zelfverzekerd door het leven gaan >>

 

Heb jij tips en tricks voor het kweken van zelfvertrouwen om weer te geloven in jezelf? We zouden het super vinden als je ze met ons zou willen delen! Dat kan door hieronder een reactie achter te laten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *