Rust in je hoofd? Dit hielp mij het bestegemiddelde leestijd 4 minuten

Rust in je hoofd: Elke site belooft tips voor innerlijke rust. Doe dit, doe dat. Maar uiteindelijk komt het toch neer op simpele dingen. Als je maar weet hoe, kun jij ook ontspannen en zonder stress van je tijd genieten. Hoe? Dit is mijn ervaring…

Man mediteert in de bergen. Zo krijg je rust in je hoofd

Laat ik eens iets over mezelf vertellen

Vijf jaar geleden was ik een succesvolle manager bij een grote internationale onderneming. Toen werd ik gevraagd om een topfunctie te gaan bekleden bij het Amerikaanse moederbedrijf.

Het was een baan waar wel honderden kandidaten naar uitkeken. Maar ik werd gevraagd en ik had niet eens gesolliciteerd. Het was zo’n beetje de hoogste eer die je kon krijgen. Natuurlijk zei ik direct ja.

Het was een zeer grote uitdaging, maar ik had al de nodige ervaring. Het liep allemaal op rolletjes. Ik had succes en de hoogste bazen waren meer dan tevreden.

In Nederland krijg je dan een schouderklopje, in Amerika krijg je een bonus. Een hele, dikke, vette bonus. En nog een. En een winstuitkering. Mede door de bizar lage belastingen (vergeleken met Nederland) zwom ik bijna letterlijk in de dollars.

Maar dat geld kwam niet zo maar aanwaaien. Dag en nacht was ik aan het werk. Work hard, play hard. Het was een leven als in een film.

Na een jaar mocht ik een week met vakantie. Dat was al heel wat in dat bedrijf. Een hele week per jaar. Ik boekte een luxe resort op een tropisch eiland. De plaatjes die bij dat resort hoorde waren prachtig: witte stranden, wuivende palmen, zon, zee, eten, drinken, vrouwen, alles.

Maar…

Ik merkte iets raars. Ik kon niet tot rust komen. Het bleef malen in mijn hoofd. In mijn lijf. Alsof ik constant onder hoogspanning stond. Ontspannen, het lukte niet.

Dit was het eerste signaal.

Lang verhaal kort: Dit bleef zo. Rust in je hoofd was voor mij iets van vroeger geworden. Mijn stress verlagen me gewoon niet meer. Alles was werk. Geld verdienen was een verslaving geworden.

Op het laatst sliep ik niet meer. Het kaarsje brandde langzaam op. Tot het echt niet meer ging…

Het probleem: ik kon geen rust krijgen in m’n kop.

Rust in je hoofd: je kunt er niet van zonder

De grootste les die ik heb geleerd is deze: als je geen rust in je hoofd kunt krijgen ga je daar aan onderdoor. Vroeger of later.

Rust in je hoofd krijgen is een van de belangrijkste dingen in het leven. Het is een absolute noodzaak. Tips om werk los te laten zijn daarom zo belangrijk.

Heb jij ook wel eens moeite om innerlijke rust te vinden? Je hoofd leeg te maken? Lees dan verder. Misschien heb je iets aan mijn ervaringen.

Ik zal je vertellen wat voor mij werkte

Vooraf even dit: er bestaan geen tovermiddelen die jou rust in je hoofd kunnen geven. Met een pilletje of met drank gaat het zeker niet lukken.

Met kunstmatige middelen kun je hooguit je spanning tijdelijk wegdrukken, maar die komt daarna twee keer zo hard terug. En als je eenmaal chronische stress hebt, wordt het alleen maar lastiger.

Het eerste wat je zal moeten doen is heel bewust de beslissing nemen dat je rust in je hoofd gaat zoeken. En dat je daar wat voor over hebt.

Werk aan jezelf en doe wat nodig is. Rust in je hoofd is meer waard dan welke bonus ook, geloof me.

Rust in je hoofd krijg je door in je leven de balans te vinden tussen werk, gezondheid en relaties. Deze website die ik ben begonnen nadat ik dat heb geleerd heet niet voor niets Geluk door Balans.nl.

Maak elke dag je hoofd leeg

Onrust ontstaat doordat er open eindjes zijn. Je hebt dingen die nog niet af zijn, klussen die je nog moet doen. Onbewust probeer je die niet te vergeten. En je maakt je zorgen wat er gebeurt als je ze wél vergeet.

Daarom is het belangrijk dat je dagelijks een brain dump doet. Je maakt je hoofd helemaal leeg. Zeker na je werk. Maar ook na een vrije dag waarin je van alles hebt gedaan. Want de meeste mensen hebben ook privé allerlei verplichtingen.

Hoe maak je je hoofd leeg? Dan kan op verschillende manieren.

Het is belangrijk om alles dat je te binnen schiet op te schrijven. In een boekje of op je telefoon, dat maakt niet uit. Belangrijk is dat je ervan op aankunt dat het in een systeem komt waar jij op vertrouwt.

Je denkt bijvoorbeeld: ik moet morgen die nog bellen en dat nog doen. Schrijf dat dan direct op. Anders blijft het onbewust malen. Vooral ’s nachts komt het dan terug. Voor je het weet heb je een slaaptekort.

Maar ook overdag, soms zonder dat je het merkt. Als je het noteert, is het uit je gedachten. Dan krijg je rust in je hoofd.

De beste manier om je hoofd leeg te maken is door dagelijks te mediteren. Maar dat is vaak nog een hele stap. Daar kom ik later op terug.

Reserveer dagelijks wat tijd voor jezelf

Mediteren is tijd die puur voor jezelf is. Dat hoeft niet per se op de klassieke manier te zijn, in de lotushouding als een boeddha. Stress verminderen kan ook anders.

Even een warm bad nemen en je ontspannen is ook een vorm van meditatie. Of een rondje rennen in het park. Even op een bankje zitten met een kop thee.

Het kan van alles zijn. Doe wat bij jou past. Een paar dingen zijn daarbij wel heel belangrijk:

Ten eerste: doe het dagelijks. Hoe druk je het ook hebt. Zet het in je agenda en houd jezelf eraan. Doe het juist als je het druk hebt.

Ten tweede: breng deze tijd niet door bij een schermpje. Zet de tv uit en leg je telefoon weg. Zet in elk geval alle signalen af. Alle piepjes en geluidjes. Al is het maar voor een halfuur.

Die signalen van je telefoon triggeren namelijk je oerbrein. Onze hersens zijn nog steeds geprogrammeerd voor de tijd dat we in een berenvel liepen. Als we een geluidje hoorden, kon dat een wolf zijn. Of een beer die ons wilde opeten.

Onbewust krijg je elke keer een piepkleine stressreactie als je zo’n signaal hoort. Dus elke keer als je een bericht binnenkrijgt via whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter of wat dan ook, wordt jouw stress een beetje groter. Zonder dat je het merkt.

Zo krijg je nooit rust in je hoofd. Zet daarom je telefoon af en toe gewoon uit.

Rust in je hoofd is de basis voor wat jij wilt bereiken, om het nu gaat om gezond afvallen, een nieuwe baan vinden, je leven verbeteren of wat dan ook.

Investeer bewust om je stress te verminderen

Er is nog heel veel meer te zeggen. Dat ga ik ook zeker doen, maar in volgende stukjes. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Het belangrijkste is dat jij zelf aan de slag gaat.

Er is een online cursus waarin je door bewezen technieken rust in je hoofd krijgt. Deze korte cursus heeft mij persoonlijk ontzettend veel geholpen. Mijn leven is totaal veranderd. Ik ben veel relaxter geworden. Ontspannen. Gelukkig.

Daarom wil ik het graag met je delen. Vaak beseffen we zelf niet hoe gespannen we eigenlijk zijn. Zo ging dat tenminste met mij. Totdat het gewoon niet meer ging.

Als je echt rust in je hoofd wilt, moet je deze praktische cursus eens proberen. Je zult versteld staan van het resultaat. Klik op de onderstaande button om er meer over te lezen:

 

Ja, vertel mij hoe ik innerlijke rust vind >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *