Stress verminderen in zeven stappengemiddelde leestijd 5 minuten

Stress verminderen is van levensbelang als je gezond en gelukkig wilt zijn. In deze drukke tijden ligt stress altijd op de loer. In zeven eenvoudige stappen kun je daar iets aan doen. Iedereen kan ontspannen en stressvrij leven.

stress verminderen in 7 stappen

Stap 1: Ga iets vaker offline

Stop niet meteen met lezen. Je hoeft echt je telefoon niet weg te doen.

Sociale media zijn belangrijk en je wilt ook op de hoogte blijven via whatsapp. Niks mis mee.

Maar moet je echt vierentwintig uur per dag bereikbaar zijn voor je baas? Of voor je moeder? Vrienden en vriendinnen? Vage kennissen?

Als je dag en nacht online ben, blijf je constant bereikbaar voor de hele wereld.

Telkens als je telefoon het signaal van een nieuw bericht doorgeeft, gaat er een signaal naar je hersenen. Je hoofd krijgt geen rust.

En het zijn niet altijd de meest belangrijke berichten die jouw rust verstoren. Weer een selfie van een vage vriendin. Leuk voor haar. Maar het draagt bij aan jouw stress. Zonder dat je het merkt.

Nogmaals, je hoeft echt je telefoon niet weg te doen. Maar probeer hem af en toe eens uit te zetten. Bijvoorbeeld op elke doordeweekse avond na negen uur. Of als je aan het eten bent.

Zet jezelf op een gematigd telefoondieet. Zaterdagochtend tot 12 uur geen telefoon. De wereld vergaat niet. Ze kunnen best even zonder jou.

Kijk voor jezelf wat het handigst is. Maar probeer heel bewust eens wat vaker offline te gaan. Heel even onbereikbaar te zijn.

Die tijd is dan voor jezelf. Om te ontspannen. Even niet op een schermpje te kijken. Om rust in je hoofd te krijgen.

En kijk na een paar weken eens wat het doet voor je stressniveau.

Stress verminderen, stap 2

De tweede stap bestaat uit het schrappen van overbodige verplichtingen. Stoppen met dingen die te weinig toevoegen aan je leven.

Pak je agenda en neem alles eens kritisch door. Wat voor gevoel krijg je bij bepaalde afspraken?

Dit geldt voor zowel voor je werk als je vrije tijd. Begin bijvoorbeeld met je werk. Waar wordt jij op je werk op afgerekend? Wat is echt belangrijk?

Heel vaak slibt je agenda vol met allerlei afspraken en vergaderingen die eigenlijk niet bijdragen aan jouw doelen. Anderen doen een beroep op je. Om hun problemen op te lossen.

Andere mensen hebben gewoon te veel tijd. Ze vervelen zich en daarom gaan ze jou lastig vallen. Om de tijd te doden.

Kijk wat je kunt schrappen. Concentreer je op de belangrijke dingen. Het is de enige manier om rustig te kunnen werken aan wat voor jou belangrijk is.

En welke afspraken heb je in je vrije tijd? Zitten er verplichtingen bij die vroeger leuk waren maar nu inmiddels anders aanvoelen?

Ga je naar dingen toe alleen maar om andere mensen niet voor het hoofd te stoten? Dan is het nu tijd om daarmee te stoppen. Leer voor jezelf opkomen. Overweeg desnoods een assertiviteitstraining.

Maak ruimte voor jezelf. Je hoeft niet de hele week van het ene naar het andere te hollen. Gewoon even in een hoekje zitten met een kop thee, dat heb je ook nodig. Elders vind je meer tips om werk los te laten.

Gun het jezelf. Wees iets assertiever en zeg vaker nee. Je zult merken dat je na een tijdje veel meer rust en ontspanning hebt.

Stap 3: Maak een avondwandeling of ga fietsen

Heb je ooit wel eens een abonnement op de sportschool gehad? En dan na een tijdje dat knagende gevoel als je al een hele tijd niet geweest bent?

Je bent niet de enige. Welkom bij de club. Het is best lastig om sport in te passen als je een druk leven hebt.

Misschien is sporten wel niet helemaal jouw ding. Helemaal niet erg. Sommigen beweren zelfs dat hardlopen ongezond is. Maar bewegen is wel cruciaal. Gelukkig hoef je daarvoor echt niet per se naar de sportschool of het voetbalveld.

Maak ’s avonds na het eten eens een wandeling door je eigen wijk. Niets bijzonders, gewoon een paar straatjes om. Als het regent pak je een paraplu.

Wist je dat je met lopen de in verhouding de meeste calorieën verbrandt?

Neem je voor om tussen de middag in de pauze een halfuurtje te gaan wandelen. Minstens drie keer per week.

Soms heb je geen zin. Maar als je het dan toch doet, voel je je zo lekker na afloop. En bewegen maakt je hoofd leeg. Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wat je ook kunt doen, is fietsen naar je werk. Het voordeel is dat je na afloop, als je werk klaar is en je naar huis fietst, de tijd hebt om je hoofd leeg te maken. Om even los te komen van werk.

Met bewegen, gewoon wat meer lopen of fietsen, sla je altijd twee vliegen in een klap. Het is goed voor je lichaam en je hoofd wordt er rustiger van. Na afloop heb je een tevreden en ontspannen gevoel.

Stress verminderen stap 4: leer relativeren

Stressen is vaak een teken dat je het allemaal veel te perfect wilt doen. Je bent bang dat er iets fout gaat, dat je te laat komt, dat je het niet voor elkaar krijgt.

Daardoor loop je te piekeren. Je voelt de spanning in je lijf. Dat noemen we stress.

Maar moet het eigenlijk allemaal wel perfect worden? Is dat überhaupt mogelijk?

Laat dat beeld van de perfecte uitkomst eens los. Stress verminderen is voor een groot deel: loslaten.

Misschien wordt wat je doet iets minder dan perfect. Misschien kom je een keer iets te laat. Nou en?

De wereld vergaat heus niet als het een keertje niet gaat zoals gepland. Bovendien komt het meestal vanzelf wel goed. Het helpt echt niet als jij van tevoren zit te stressen over wat er allemaal fout kan gaan. Relax!

Probeer het allemaal eens te relativeren. Ontspan je. Het komt best goed.

Stap 5: Wees assertief en zeg nee

Als je overbodige verplichtingen al hebt geschrapt (zie stap 2), wees dan assertief en zeg nee tegen alle nieuwe claims op jouw tijd. Claims die niet bijdragen aan jouw doelen en jouw geluk.

Doe meer dingen die je echt leuk vindt. Zeg nee tegen alle andere zaken.

Je krijgt bijvoorbeeld een uitnodiging voor de verjaardag van de moeder van een vriendje van je kind. Of een andere vage kennis.

Zeg dan gewoon dat je iets anders hebt. Stuur desnoods een kaartje. En vergeet het verder. Stress verminderen is belangrijker dan vage verplichtingen nakomen.

Mensen doen veel te vaak een beroep op jou. Je bent hulpvaardig en wil de ander niet teleurstellen. Voor je het weet heb jij die aap op je schouder. Maar daarmee doe jij jezelf tekort. Leer nee zeggen.

Je hoeft ook echt geen redenen op te geven als je ergens niet aan meedoet. Vriendelijk zeggen dat je helaas verhinderd bent volstaat. Je bent de baas over je eigen leven.

Gaan mensen moeilijk doen als je nee zegt, proberen ze je een schuldgevoel aan te praten, dan weet je zeker dat je ze moet mijden. Dat soort mensen is precies de oorzaak van stress en spanning.

Effectief omgaan met moeilijke mensen is een belangrijke factor om stress te reduceren.

Het is misschien even lastig, maar op de iets langere termijn zul je merken dat je veel minder stress hebt als je vaker nee zegt.

Stap 6: luister naar je lichaam

Stress verminderen begint en eindigt met je te ontspannen.

Stress bouwt zich op in je lijf. Je komt letterlijk onder spanning te staan. Veel mensen krijgen kwaaltjes en pijntjes waar de dokter niets mee kan.

Soms voel je het in je maag als je stress hebt. Anderen krijgen hoofdpijn. Of pijn in je schouders.

Neem eens een momentje om je lijf te voelen. Nu, als je dit leest. Voel je schouders. Is er spanning?

Breng je aandacht naar de spieren in je gezicht. Door stress is je gezicht vaak niet ontspannen. Je wordt krampachtig. Zonder dat je het merkt.

Neem regelmatig even de tijd om je lichaam te voelen op deze manier. Van top tot teen. Waar je spanning voelt, laat je dat gaan. Ontspan.

Stress verminderen is leuk. Pak eens een lekkere douche of ga in bad. Daarna in je badjas op de bank of op bed met iets te lezen. Of even lekker tv kijken.

Stress verminderen stap 7

Met het drukke leven wat wij hebben in dit deel van de wereld ligt stress altijd op de loer. Bijna niemand ontkomt eraan.

De gevolgen kunnen ernstig zijn. Voor je gezondheid, je relaties en je geluk. Je moet echt van die stress af zien te komen.

Je kunt natuurlijk een coach nemen voor 50 tot 100 euro per sessie. Maar niet iedereen heeft daar tijd en geld voor.

Als dat voor jou ook geldt, hebben we iets speciaals gevonden voor je. De perfecte tussenvorm tussen alles zelf doen en een dure coach. Meer weten? Klik dan geheel vrijblijvend op onderstaande link:

 

Ja, ik wil stressvrij leven. Klik hier >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *