Slaapcursus? Pak je slaapproblemen aangemiddelde leestijd 4 minuten

Slaapcursus volgen of niet? Slapeloosheid is een probleem waar veel mensen mee worstelen. Tegenwoordig krijg je vrij gemakkelijk slaapmiddelen van de huisarts, maar probeer eerst eens een slaapcursus, dat is een stuk gezonder…

online slaapcursus

Is het gek als ik slaapproblemen heb?

Nee, het is niet gek als je slaapproblemen hebt. In deze tijd hebben ontelbare mensen last van slapeloosheid. Dat is niet verwonderlijk.

Onderzoek toont aan dat mensen honderd jaar geleden gemiddeld meer dan negen uur per nacht sliepen. Men ging naar bed als het donker werd en stond op als de zon weer opkwam.

Intussen leven we steeds meer in een 24-uurs economie. Om half tien ’s avonds nog even naar de supermarkt is heel goed mogelijk. Laat op de avond zijn er tv-shows die iedereen wil zien. En anders is er nog Netflix of internet.

Bijna iedereen heeft een tv in de slaapkamer. De mobiele telefoon ligt op het nachtkastje. We zijn altijd bereikbaar. De helft van de bevolking slaapt maar zes uur per nacht of zelfs minder…

Het is eigenlijk een wonder dat sommige mensen toch nog goed slapen. Je kent ze misschien wel… van die mensen die nauwelijks liggen of ze snurken al…

Ben jij ook jaloers op die snelle slapers? Lees dan verder.

De consequenties van een slaaptekort

Maar eerst nog even dit. Wat zijn de gevolgen van slecht slapen?

Een enkele keer een kort nachtje is niet zo erg. Je komt ’s ochtends wat moeilijker je bed uit, geeuwt wat vaker en hebt meer last van de after lunch dip.

Maar als je een chronisch slaapgebrek krijgt, met een structureel slaaptekort, moet je oppassen.

De wetenschappelijke bewijzen dat een tekort aan slaap leidt tot ernstige ongevallen stapelen zich op.

Zowel op het werk als in het verkeer heb je als slechte slaper een significant hogere kans op ongelukken. Een gebrek aan concentratie leidt tot ernstige fouten.

Je hebt rust en kalmte nodig. Maar je stress verlagen is vrijwel onmogelijk als je niet goed slaapt.

Minstens net zo alarmerend is de sterk verhoogde kans op ziektes die het gevolg is van een tekort aan goede nachtrust.

De neuroloog Matthew Walker spreekt in dit verband over slaapgebrek als een desastreuze epidemie. In een vraaggesprek met de Guardian stelt hij dat slecht slapen kan leiden tot een verhoogde kans op Alzheimer, hartaanvallen en kanker.

Er is dus alle reden om niet langer af te wachten maar echt in actie te komen als jij slecht kunt slapen.

Slaapproblemen oplossen is van levensbelang. Je gezondheid staat op het spel.  

Vormen slaapmiddelen een oplossing?

Degene die met chronische slaapproblemen naar de huisarts gaat, heeft een goede kans even later weer buiten te staan met een recept voor slaappillen.

Je neemt een pil als je naar bed gaat en binnen een kwartier ben je buiten westen. Het lijkt een snelle oplossing maar is het gezond en verstandig?

Het gaat bij slapen niet alleen om het aantal uren, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Met een slaapmiddel slaap je sneller in, maar je slaapt minder diep.

Juist van de diepe slaap rust je uit, geestelijk en lichamelijk. Met slaappillen slaap je onrustig en niet erg diep. Het gevolg van onrustig slapen is dat je moe wakker wordt.

Daar komt bij dat je snel went aan slaappillen en dat ze daarom na een tijdje niet meer werken. De vermoeidheid wordt dan chronisch. 

Slaapmedicatie vormt dus absoluut geen goede oplossing voor je slaapprobleem.

Dat geldt ook voor het nemen van een drankje voor het slapen gaan. Dat helpt maar tijdelijk en je slaap wordt er onrustig van.

Wat je nodig hebt, is een diepe, verkwikkende nachtrust. Je wilt in de morgen uitgerust opstaan. Vol energie om de dag te beginnen. Dat lukt alleen bij een natuurlijke slaap.  

Goed leren slapen met een slaapcursus

Overal zijn cursussen voor. Om te leren koken, om een diploma te halen, of iets met een hobby te doen. Maar om te slapen?

Toch is het minder gek dan het lijkt. Wetenschappers hebben de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar slapen.

Met de uitkomsten van die onderzoeken is het mogelijk om je slaap te optimaliseren. Het zijn niet zo zeer trucjes of handigheidjes die een cursist bij slaapcursussen leert.

Het gaat meer om een beproefde methodiek. Ieder mens is anders. Elke persoon heeft een andere slaapbehoefte.

Door middel van een slaapcursus kan iedereen de handvatten krijgen om elke nacht te genieten van een zalige nachtrust. Dat is geen luxe, maar pure noodzaak voor een gezond en gelukkig leven.

Welke soort slaapcursus past bij mij?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten slaapcursussen voor mensen die moeite met slapen hebben.

De meest diepgaande slaapcursus is een opname in een slaapcentrum. De patiënt logeert in het centrum en wordt ’s nachts gemonitord door een team van deskundigen om een diagnose te stellen van de slaapstoornis.

Je komt in een speciaal bed te liggen, waarbij er diverse meetapparaten aan je lichaam worden verbonden. De arts kan zo een analyse maken van je slaap.

Het nadeel van een dergelijke opname voor slaaponderzoek is dat het een drastische maatregel is. Je moet er meestal vrij voor nemen en je slaapt in elk geval in een vreemd bed.

Een dergelijke opname kost aardig wat geld en wordt niet altijd vergoed. Daarbij wordt je ook nog eens in de gaten gehouden in de slaapkliniek.

Er bestaan ook lichtere varianten van een slaaptraining. Zo kun je ook één-op-één slaaptherapie krijgen bij een medisch geschoolde specialist of slaaptrainer. Toch is ook dat nog tamelijk ingrijpend.

Maar de meest populaire vorm van een slaapcursus is tegenwoordig een slaapcursus online volgen, vaak met begeleiding van een slaapcoach.

Of je nu moeite met inslapen hebt of ’s nachts wakker wordt, een online cursus helpt altijd.

De voordelen van een online cursus zijn:

  • je kunt direct beginnen (geen wachtlijsten)
  • 100 procent privacy (geen pottenkijkers in je slaapkamer)
  • zeer lage kosten (een fractie van wat een slaapcentrum kost)
  • bewezen en beproefde methode

Ben jij geïnteresseerd in een online slaapcursus met alle bovengenoemde voordelen, waarbij je bovendien ook nog 100 procent tevredenheidsgarantie hebt en dus geen enkel risico loopt?  

Klik op de onderstaande button voor meer informatie hierover:

 

Ja, ik leer me hoe ik weer lekker kan slapen en energiek wakker word >>

 

Deze artikelen zijn waarschijnlijk ook interessant voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *