Moeite met inslapen? Er zijn oplossingen!gemiddelde leestijd 5 minuten

Moeite met inslapen is iets waar steeds meer mensen last van hebben. Het overkomt je juist als je de volgende dag fris en uitgerust wilt zijn. Heel vervelend. Maar er is genoeg aan te doen…

moeite met inslapen

Lig jij ook te woelen in je bed?

Stel, je hebt een drukke dag gehad. Doodmoe ben je. Het is al laat. Het enige dat je wilt is slapen. Je snakt naar je bed.

Je poetst je tanden, kleed je uit en kruipt onder de wol. Licht uit. Eindelijk!

Maar dan…

Je hoofd op je kussen. Ogen dicht. Maar de slaap wil niet komen. Je draait je nog eens om. Je voelt dat je moe ben. Maar je slaapt nog niet.

Je draait je nog maar een keer om. En nog eens. Opeens heb je jeuk aan je been. Het is warm onder je dekbed. Je zucht.

Heel even doezel je weg. Maar door een geluid schrik je weer wakker. Er reed een brommer langs. Je tilt je hoofd op en kijkt op je wekker. Meer dan een uur lig je al in je bed.

‘Ik ben moe,’ denk je. Morgen is een belangrijke dag. Je moet fit en uitgerust zijn. Je zucht. Hopeloos. Moeite met inslapen is een hel.

Zo gaat er weer een uur voorbij…

Herken je dit?

Moeite met inslapen: de top 3 van oorzaken

Sommige mensen slapen al zodra hun hoofd het kussen raakt. Geluksvogels! Waarom zij wel en jij niet? Hoe komt dat?

Het is niet eerlijk verdeeld in deze wereld. Voor een deel zal het wel in de genen zitten. Daar kun je weinig aan veranderen. Maar er zijn ook zaken die je zelf in de hand hebt.

Verschillende dingen kunnen jouw moeite met inslapen veroorzaken. Dit is de top drie:

1. Het blauwe licht van je beeldscherm verstoort je ritme

Of het nu je telefoon, je laptop, je tv of tablet is: alle beeldschermen – groot en klein – stralen blauw licht uit. Zonder dat je het ziet.

Dat blauwe licht zit ook in zonlicht. Daarom denken je hersenen dat het dag is en maakt je lichaam stofjes aan die je wakker maken. Ook al is het laat op de avond.

Als je biologische ritme wordt verstoord door het blauwe licht van je beeldscherm slaap je slecht. De een heeft er meer last van dan de ander. Maar als je slecht inslaapt is dit meestal oorzaak numero uno.

Hier kun je dus makkelijk iets aan doen.

Veel telefoons en tablets (zoals de iPad) hebben een nachtstand. Het scherm wordt dan amberkleurig. Hierdoor wordt er minder blauw licht uitgestraald en slaap je beter in. Stel dat dus in op je apparaat.

Verder kun je beter tot een uur voor je gaat slapen niet meer werken of surfen op je computer. Twee uur voor het slapen stoppen is nóg beter.

Doe dat ook met tv-kijken. Laat in elk geval de tv op je slaapkamer uit. Je kunt dan beter nog even wat lezen bij gedempt licht.

Dus heb je moeite met inslapen, stop uiterlijk een uur voordat je naar bed gaat met alle beeldschermen. Het zal even wennen zijn, maar het is de moeite waard.

2. Eet niet te laat op de avond – dit geldt ook voor snacks!

Als je een lastige slaper bent, kun je beter ’s avonds niet te laat eten. Je hoeft echt niet om zes uur aan de spruitjes te zitten, maar probeer het avondeten wel voor een uur of acht binnen te hebben.

Wordt het door je werk of bijvoorbeeld reistijd meestal toch wat later, probeer het dan te houden bij een kleine maaltijd. Licht verteerbaar, dus niet te veel vet.

Eventueel kun je de lunch wat groter maken om toch voldoende binnen te krijgen, over de hele dag gerekend. Dat heeft trouwens ook andere voordelen… (maar daarover een andere keer).

Dat je niet te laat moet eten als je last hebt met inslapen geldt voor alles dat je mond in gaat. Dus zeker ook voor snacks! Een zak chips is sowieso niet erg gezond, maar het kan je ook hinderen met inslapen.

De reden dat veel mensen moeilijk inslapen als ze laat gegeten hebben is dat je lichaam dan nog bezig is met de voedselvertering als je in bed ligt. Dat kost je lichaam energie en daardoor blijf je wakker. Simpel.

3. Drink geen koffie, zwarte thee of cola in de avond

Een kopje koffie na het avondeten is een oude gewoonte, maar als je moeite hebt met inslapen, kun je het beter overslaan. De cafeïne die in koffie zit geeft je een kleine boost. Niet zo handig als je wilt slapen.

In zwarte thee zit ook cafeïne. En wist je dat ook groene thee gemiddeld 30 gram cafeïne per kopje bezit?

Daarom kun je in de avond beter kruidenthee nemen. Daar zit namelijk helemaal geen cafeïne in. Speciale ‘ goede nachtrust’ thee is nóg beter.

Om dezelfde reden kun je ’s avonds cola beter vermijden als je geen slaaptekort wilt opbouwen. En dat geldt natuurlijk helemaal voor alle energiedrankjes!

Moeite met inslapen? Deze tips helpen je!

De eerste tip is het vermijden van de (hierboven genoemde) top drie van oorzaken waardoor je slecht inslaapt. Dat is logisch, zou Johan Cruyff gezegd hebben.

Maar er is meer!

Ontwikkel je eigen vaste avondritueel

Een van de beste dingen die je kunt doen om voortaan snel en makkelijk in te slapen is het hebben van een vast avondritueel.

Doe één of twee uur voordat je gaat slapen alle schermen uit en onderneem een rustige activiteit waarmee jij je dag afsluit.

Dit kan van alles zijn. Schrijf bijvoorbeeld een stukje in je dagboek. Of maak een korte wandeling (dat is nog gezond ook!). Of leg je spullen vast klaar voor de volgende morgen.

Wat je precies doet, is erg persoonlijk. Het kan van alles zijn. Als het maar iets is waardoor je rust in je hoofd krijgt. Dit wordt een soort ankerpunt in je dag. Om alles af te sluiten.

Neem rustig de tijd om uit te vinden welk avondritueel het beste bij jou past. Voer het dan uit. Elke avond. En kijk wat er gebeurt.

Neem even de tijd om wat te mijmeren en niets te doen

Waarschijnlijk ben je net als de meeste mensen de hele dag druk. Je hebt een volle agenda. Niet alleen voor je werk, of voor school, maar ook in je vrije tijd.

Boodschappen, afspraken, hobby’s, sporten. Er zijn duizend dingen die je moet doen op een dag.

Eigenlijk is het geen wonder dat je na zo’n drukke dag direct in bed stapt en dan niet kunt slapen. Aan wilskracht heb je even niets als je wilt slapen.

Slaap is een natuurlijk proces. Het komt vanzelf als je tot rust komt. Je kunt het niet in je agenda zetten of inroosteren.

Probeer daarom eens om op de late avond, even voordat je gaat slapen, wat tijd in te ruimen om niets te doen. Helemaal. Niets.

Gewoon even mijmeren. Je gaat nog niet je bed in, je wilt nog niet slapen. Je hebt je makkelijke kleren aan en je doet gewoon even niets. Laat alles los.

Misschien gaan je gedachten alle kanten op. Geeft niet. Laat maar gaan. Rek jezelf even uit. Maak het je gemakkelijk. En doe een halfuur niets. Geen tv, geen agenda, geen prestaties. Niets. Daarna kun je naar bed gaan.

Probeer het eens.

Geef je partner wat extra aandacht (of knuffel je huisdier)

Als je single bent, en je hebt ook geen huisdier, kun je deze overslaan. Dan hebben we helemaal onderaan nog een extra gouden tip voor je.

Maar eerst nog even voor de mensen met een partner. Geef deze eens wat extra aandacht. Neem samen de dag door. Knuffel elkaar. Een massage misschien.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de meeste mensen heel goed slapen na een heerlijke vrijpartij. Dus dat is zeker iets om te proberen!

Of knuffel je kat dan wel hond. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat voor huisdier je hebt. Een goudvis knuffelen wordt lastig. Maar dat begreep je waarschijnlijk al.

Wil jij ook slapen als een roos?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je alles al eens geprobeerd hebt. Maar toch blijf je last hebben met slapen. Dat kan behoorlijk irritant zijn. Sterker nog, het is een groot probleem als je niet lekker slaapt. Niet voor niets zijn veel mensen op zoek naar goede slaapcursussen.

Je prestaties overdag lijden onder je slaaptekort. Je bent te moe en futloos om dingen aan te pakken. Onderzoek heeft aangetoond dat veel ongelukken overdag worden veroorzaakt doordat mensen te weinig slapen.

Als je moe bent, ga je dingen uitstellen en daardoor lig je dan ’s nachts wakker. Het is een vicieuze cirkel.

Moeite met inslapen is niet leuk en een gebrek aan slaap is ontzettend slecht voor je gezondheid. Ook al leef je gezond, en doe je er alles aan, als je niet goed slaapt is het allemaal voor niets.

Maar daar is wel een oplossing voor! Lees snel verder onder de foto!

slapen als een roos

Wil jij weten hoe je in 7 stappen je moeite met inslapen kunt overwinnen? Op een natuurlijk, gezonde manier elke dag verkwikt en energiek wakker worden? Klik dan op de deze link:

 
Ja, ik wil graag weten hoe ik kan slapen als een roos >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *