Slapen zonder airco. 7 koele tips tegen de hittegemiddelde leestijd 4 minuten

slapen zonder airco

Slapen zonder airco is een uitdaging in de zomer, als de hitte tot in de nacht duurt en de slaapkamer flink warm is. Toch is er wel wat aan te doen. Hier volgen 7 verkoelende tips om ook zonder airconditioning lekker te kunnen slapen en uitgerust wakker te worden.

Wat te doen als het ’s nachts warm is?

Een van de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust is de temperatuur in de slaapkamer. Studies hebben aangetoond dat de optimale omstandigheden voor slaap een enigszins koele kamer en een lagere kamertemperatuur zijn. Maar tijdens warme zomernachten of een hittegolf kan het soms moeilijk zijn om deze omstandigheden te bereiken.

Als onze lichaamstemperatuur ’s nachts hoger is dan normaal raakt onze lichaamsklok van slag. In de zomer is dit een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid en ongemak.

Een eenvoudige oplossing is om een airconditioner te laten plaatsen in de slaapkamer. Maar airco’s zijn duur en milieuonvriendelijk. Verder is het nu ook weer niet zo vaak warm in Nederland dat je deze uitgave kunt verantwoorden.

Bovendien kan slapen met zo’n apparaat een scala aan klachten veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen, een droge huid en allergische reacties. Ook is niet iedereen blij met het geluid dat de airco produceert. Slapen met lawaai is soms lastig.

Dus voor wie op zoek is naar manieren om zonder airco hete, zweterige, slapeloze nachten te vermijden, zijn hier 7 tips om koel te blijven. Tips waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had.

Slapen zonder airco tip 1: neem een goed kussen

Weinig mensen beseffen het, maar ons hoofd is het heetste deel van het lichaam. Om lekker te slapen moet je het hoofd koel houden.

Normale kussens omringen je hoofd en vangen de hitte op. Een kleiner, steviger kussen, is misschien iets minder comfortabel, maar zorgt wel voor meer luchtcirculatie.Ideaal voor warme zomermaanden zijn schuimrubberen kussens. Dit soorthoofdkussens geven een goede luchtcirculatie en uitstekende ondersteuning van de nek.

Een van de best geteste kussens in deze categorie is de Sissel Plus. Dit is de Rolls Royce onder de kussen. Speciaal voor warme nachten beschikt dit kussen over maar liefst 90 ventilatiekanalen. Zo wordt de warmte van het hoofd optimaal afgevoerd.

Verder is het kussen ergonomisch gevormd voor de allerbeste ondersteuning van de nek en de wervelkolom in alle posities.

Tip 2: hou ook overdag de gordijnen dicht

Als Nederlanders en Belgen op vakantie zijn in Griekenland, Italië of ander warme landen rond de Middellandse Zee, zijn ze vaak verrast dat de meeste mensen hun ramen en luiken de hele dag gesloten houden.

Maar er is een goede reden dat mensen in deze landen overdag hun huis donker houden. De zonnestralen zijn veel krachtiger in de zomer en de zonwering zorgt ervoor dat de kamers overdag niet warmer worden.

Dus als het zomers warm is, pas dan op en wees je op uw hoede voor de verleiding om het licht elke kamer binnen te laten stromen. Zo houd je het huis koel en slaap je beter.

Tip 3: maak je eigen airco met ventilator en ijsblokjes

Ook in de tijd van oma was het in de zomer wel eens warm. Airco’s waren nog niet uitgevonden, maar mensen waren veel creatiever dan nu.

Bouw heel makkelijk je eigen airconditioning met de volgende drie eenvoudige huishoudelijke artikelen: een elektrische ventilator, een grote mengkom en een handvol ijsblokjes.

Plaats de ijsblokjes in de kom, midden in de luchtstroom die van de ventilator komt. De warme lucht laat het ijs smelten en verspreidt een koel briesje door de kamer.Simpeler kan het bijna niet, maar het is verrassend effectief. Probeer het maar eens.

Als je geen ijs hebt, kun je andere bevroren of gekoelde items gebruiken, zoals koude blikjes of limonadeflessen. Hoewel het geen dure airco is, kun je op deze manier heel goedkoop en relatief milieuvriendelijk je kamertemperatuur verlagen.

Voor een paar tientjes koop je al een prima energiezuinige ventilator:

Slapen zonder airco, 4e tip: slaap als een farao

Voor de zogenaamde Egyptische methode heb je een laken nodig of een handdoek die groot genoeg is om je lichaam te bedekken. Doordrenk het laken met water in de gootsteen en centrifugeer hem in de wasmachine.Eventueel kun je hem ook goed uitwringen om te voorkomen dat het druipt.

Wanneer je gaat slapen, bedek jezelf dan met het vochtige laken. Dit zal je koel houden via de magie van latente warmte, hetzelfde proces waardoor je lichaam afkoelt als je transpireert.

Je hebt wat luchtcirculatie in de slaapkamer nodig om dit te laten werken – een open raam is prima. Variaties op dit thema zijn het dragen van vochtige kleren naar bed en het ophangen van een natte deken voor een open raam.

Tip 5: eet meer sla!

Als het echt warm is heb je waarschijnlijk toch al niet zo veel zin om grote warme maaltijden naar binnen te werken. Maar als je in de verleiding komt om in een dubbele cheeseburger en friet te halen, zou je beter nog eens goed nadenken.

Hoe groter de maaltijd, hoe meer metabolische warmte je genereert als je lichaam het voedsel verteert. Dit is vooral het geval als je een eiwitrijke maaltijd eet.

Dus laat als het warm is de barbecue af en toe links liggen.  Probeer om te schakelen naar salades, fruit en groenten. Dat is voeding die het lichaam met minder inspanning kan verteren. Als je thuis veel kookt, betekent het overschakelen naar meer rauw voedsel ook minder koken, waardoor er minder warmte in het huis wordt gegenereerd. Daardoor is slapen zonder airco een stuk makkelijker.

Slapen zonder airco tip 6: plant een boom

Het kan zijn dat je een paar jaar moet wachten om de voordelen van deze aanpak te zien, maar het planten van een boom aan de zuidkant van je tuin kan de ultieme milieuvriendelijke manier zijn om je huis in de zomer koel te houden.

Loofbomen zorgen voor voldoende schaduw tijdens de hete maanden, waardoor de hele dag en nacht een koeler huis ontstaat. In de winter laten ze hun bladeren vallen en laten de bomen het dan welkome zonlicht door.

Naast het milieu en de esthetische voordelen kan het planten van bomen ook een lucratieve investering zijn. Een kleine boom betaalt zichzelf niet alleen terug qua energiebesparing, want je kunt slapen zonder airco, maar verhoogt waarschijnlijk ook de waarde van je woning.

Tip 7: volg een online slaapcursus

Veel mensen kunnen niet slapen zonder airco als het warm is, maar evenmin bij koel weer. De slaapproblemen gaan dan een stukje dieper dan alleen de temperatuur in bed.

Gelukkig zijn er diverse slaapcursussen waarin je verschillende handvatten krijgt uitgereikt om je slaapproblemen voor eens en voor altijd op te lossen, bijvoorbeeld een online slaapcursus. Je slaapt dan altijd goed en wordt heerlijk uitgerust wakker, of het nu zomer of winter is.

Als het gaat om slaapcurussen: maak de keuze die bij jou past. Om je te helpen schreven we eerder een uitgebreid artikel over de voor- en nadelen van de verschillende slaapcursussen. Je kunt het lezen door op deze link te klikken.

Wil je meer weten over de beste en meest voordelige slaapcursus van dit moment, klik dan op deze link om er vrijblijvend meer over te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *