Beroepskeuzetest: Wat is jouw ideale baan?gemiddelde leestijd 3 minuten

Beroepskeuzetest? Lees eerst dit! Elke morgen fluitend naar je werk? Een baan waarin je al jouw energie en creativiteit kwijt kunt? Is dat mogelijk? Het antwoord is ja!

beroepskeuzetest. Welke baan past bij mij?

Is werken een noodzakelijk kwaad?

Sinds honderden jaren wordt het mensen ingeprent: “Werken is geen lolletje.” Het staat zelfs in de bijbel! “In het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen.”

Maar werken hoeft helemaal niet vervelend te zijn!

Geloof die verhalen niet, dat werken je plicht is. Dat het altijd moeilijk en zwaar moet zijn. Met veel werkdruk. Want dat is onzin! Zeker in onze tijd!

Toch zijn er veel mensen die het wel geloven. Die doen de hele dag werk dat ze eigenlijk niet leuk vinden. De hele week kijken ze uit naar het weekend.

Dan is het eindelijk vrijdagavond… Gaan ze pas leven. Lekker uitslapen. Leuke dingen doen. Maar voor ze het weten is het opeens weer maandagochtend.

Wil jij ook zo’n leven? Nee toch?!

Of heb jij al zo’n leven? Waarin je jezelf een loonslaaf voelt? Zo iemand die het hele jaar ploetert voor drie weekjes vakantie?

Dan ben je niet de enige. Maar het is nooit te laat om het roer om te gooien!

Waarom zou je als loonslaaf werk doen dat je niet leuk vindt? Oké oké, domme vraag… ik weet het antwoord al…

Je hebt een hypotheek. En vaste lasten. De rekeningen moeten elke maand betaald worden. Misschien heb je nog een studieschuld. Of een lening. Of schoolgaande kinderen. Enzovoorts. Er moet brood op de plank komen!

Dat begrijp ik.

Het geldt voor iedereen. Je hebt nu eenmaal elke maand geld nodig om van te kunnen leven.

Maar betekent dat automatisch dat je baan een noodzakelijk kwaad is? Dat het onvermijdelijk is om de hele week uit te kijken naar het weekend?

Nee dus.

 

Beroepskeuzetest: je ideale baan

Voordat je zo’n test gaat doen, neem eens een momentje om na te gaan wat jij nu eigenlijk wilt in het leven.

Stel jezelf de vraag: “Welke baan past bij mij?” Durf te dromen en stel je heel even jouw ideale baan voor. Wat is leuk werk? Wat zou jij willen doen?

Meestal denken we als eerste aan het werk van onze idolen. Max Verstappen, die heeft een leuke baan. Of koningin Máxima. Of Olcay Gulsen. Armin van Buuren. Floortje Dessing. Angelina Jolie.

Wat is de overeenkomst tussen al deze mensen?

Ze hebben een bepaald ding gemeen, waar we straks op terugkomen.

Maar eerst even een “reality check”. Bedenk dat het zelfs voor supersterren en bekende mensen niet altijd een sprookje is.

Ze hebben allemaal in zeker zin een droombaan, maar onderschat de moeilijke kanten van hun leven niet. In alle gevallen staan deze sterren onder grote druk. Ze betalen een prijs voor hun bekendheid en roem.

De perfecte baan bestaat eigenlijk niet. Zoals er niets perfect is in deze wereld. Alles heeft zijn voor- en nadelen. En bij een ander zien we meestal alleen de voordelen.

Maar toch… Jouw volgende baan kan wel degelijk leuker zijn dan je de hele dag met tegenzin door de dag slepen! Als jij je baan niet leuk vindt zul je snel stress en werkdruk ervaren. Dat is slecht voor je zelfvertrouwen.

Ook voor jou is er werk waar je energie van krijgt. Een baan waar je al je talent en passie in kwijt kunt. Zodat je elke avond met voldoening gaat slapen.

Zo vind je de baan die bij JOU past

Neem even de tijd om te bedenken welke dingen jij leuk vindt om te doen. Niet als werk, maar in het algemeen. Waar krijg jij energie van?

Het helpt als je het opschrijft. Pen gewoon alles neer wat in je opkomt. Hoe gekker hoe beter.

Iedereen heeft passies en talenten. Dit zijn de sleutels tot het vinden van een baan die perfect bij jou past. Denk niet te snel dat het onmogelijk is!

Jij moet het zelf doen, want het is jouw leven! Wees jezelf en laat je niet beïnvloeden door wat jij denkt dat anderen van je verwachten.

Heel belangrijk: jouw beroepskeuze hoeft niet per se uit te monden in een bestaande baan. Waarom zou je niet iets voor jezelf beginnen? Je eigen bedrijf of een beroep of baan uitvinden die nog niet eens bestaat?

Neem er gerust de tijd voor om uit te vinden wat jij wilt. Ga niet meteen een beroepskeuzetest zitten invullen, want daar komt meestal een “degelijke” keuze uit op basis van je opleiding en diploma’s.

Ga eerst eens een middag of een weekend (of waarom niet een week?) brainstormen met jezelf en schrijf je dromen en verwachtingen op. Je zelfvertrouwen vergroten is een mooi bij-effect van deze oefening.

De beste tip die iemand je kan geven…

Hierboven gaven we een paar suggesties om de vraag “welk werk past bij mij?” te kunnen beantwoorden. Ga daarmee aan de slag voordat je een beroepskeuzetest maakt!

De beste tip die je kunt krijgen om uit te vinden welk weer het beste bij jou past is: Krijg rust in je hoofd en neem de tijd om uit te vinden wat jij zelf wilt. Het is jouw leven. Je bent het waard. Investeer daarin.

Als je hierover meer wilt lezen, klik dan nu op de onderstaande link:

 

Ja, ik wil weten welke baan bij mij past >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *