Wat te doen tegen muggen in de slaapkamergemiddelde leestijd 4 minuten

wat te doen tegen muggen in de slaapkamer

Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer? Een van de meest vervelende zaken die je in de zomer uit je slaap houden is het gezoem en geprik van muggen. Ook al houd je het koel door te slapen zonder airco, dan nog kunnen de muggen de pret bederven. Ze gaan altijd rond je oren zoemen en de volgende dag ga je dood van de jeuk door de muggenbeten. Hieronder 7 tips om van dit probleem af te komen.

Tip 1: Neem een douche voor je gaat slapen

Muggen worden aangetrokken door zweet. Ook al ruik je het zelf niet, door je activiteiten zweet je altijd wel een klein beetje. Voor muggen werkt dat als een magneet. Om te voorkomen dat alle muggen in de omgeving op je af duiken zodra jij het licht uitdoet, kun je dus het beste een lekkere douche nemen voor je in bed stapt.

Gebruik eventueel een lekker ruikende douchegel. Je wordt dan minder aantrekkelijk voor muggen en tegelijkertijd aantrekkelijker voor je eventuele bedpartner. Daarmee sla je dus twee vliegen… uh muggen.. in één klap.

Extra tip: Speciaal voor warme zomeravonden is er The Ritual of Samurai Ice Shower Douchegel van Rituals die naast een heerlijk verfrissende geur ook een verkoelende werking heeft. dat dit echt werkt blijkt wel uit de vele goede waarderingen op bol.com:

Tip 2: Slaap met een ventilator

Een airco is beter, maar veel mensen hebben thuis niet zo’n apparaat en slapen dus zonder airco. Houd in dat geval op z’n minst een ventilator bij je bed om koel te blijven.

Het geluid van de ventilator zal ook werken als witte ruis waardoor je minder snel opschrikt door omgevingsgeluidjes. Maar voor dit artikel is een ander bijeffect het belangrijkst: de wind van de ventilator houd muggen op een afstand.

Een briesje maken kan op een aantal manieren tegen muggen beschermen: muggen zijn zwakke vliegers die zich met ongeveer 2 tot 3 kilometer per uur verplaatsen, dus een sterke wind kan het moeilijk maken voor ze om bij je te komen. Daarnaast vinden muggen hun doelwit door je geur en de koolstofdioxide die je uitademt, dus de wind van de ventilator zal het moeilijker maken om je te vinden.

Voor in de slaapkamer is het handig om een ventilator met afstandsbediening te hebben, zodat je niet je bed uit hoeft om hem te bedienen. Zie bijvoorbeeld dit model:

Tip 3: draag een pyjama met lange broek en lange mouwen

Hoe minder huid je blootgeeft als je ’s zomers in bed ligt, des te minder kans heb je op vervelende muggen die je uit je slaap houden. Draag daarom bij voorkeur een pyjama met lange broek en lange mouwen. Eventueel zelfs sokken.

Let er daarbij op dat de mouwen en pijpen nauw aansluiten om je polsen en je enkels, zodat de muggen niet naar binnen kunnen sluipen. Je kunt het beste ruim zittend nachtgoed gebruiken. Dat zit het lekkerst en als de muggen er doorheen proberen te steken (er zitten vasthoudende beestjes bij!) dan heb je minder kans dat ze je huid bereiken.

Tip 4: slaap onder een muskietennet of klamboe

De meest effectieve manier om geen last te hebben van muggen is om te gaan liggen onder een muskietennet of klamboe. De muggen kunnen hier onmogelijk doorheen en je bent voor hen dus onbereikbaar.

Let er wel op dat de muggen niet naar binnen kunnen sneaken als je in of uit je bed stapt. Controleer het desnoods even voor je het nachtlampje uitklikt.

Het beste kun je een vierkante ‘box’ klamboe kopen omdat deze de meeste ruimte geeft rond je bed.

Tip 5: Gebruik een muggenstekker

Met een muggenstekker heb je een nachtlampje en tegelijk een apparaatje dat de muggen uit je slaapkamer jaagt. Of eigenlijk worden de muggen niet zo zeer weggejaagd dan wel aangetrokken door het UV-licht, waarna ze pijnvrij worden gedood. Zelfs voor de meeste dierenvrienden is dit een aanvaardbare oplossing.

Tip 6: Gebruik een goede spray of zalf tegen muggen

Er bestaan heel wat verschillende soorten spray of zalf tegen muggen. Veel daarvan zijn gemaakt op basis van citronella omdat men vroeger dacht dat deze geur muggen afschrikt. Helaas is dat een fabeltje. Producten op basis van citronella of citroengeur werken dus niet. Als ze al werken, is het te kort om er de hele nacht profijt van te hebben.

Wat wel werkt is DEET. Dit middel wordt ook ingezet tegen de malariamug en werkt zeer effectief.

Tip 7: Draag een speciale armband tegen muggen

De laatste tip betreft een relatief nieuw middel tegen de plaag van muggen rond je nachtelijke bed. Het betreft een speciale armband die een mengsel van natuurlijke oliën bevat waarvan de geur de muggen zou moeten afschrikken. Hoewel citronella op zichzelf minder goed werkt dan aangenomen, zou dit nieuwe product mogelijk de moeite van het proberen waard zijn.

Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer?

In het bovenstaande hebben we 7 tips gegeven om beter te kunnen slapen zonder te worden gestoord en gestoken door muggen. Hiermee heb je hopelijk een paar goede ideeën opgedaan wat te doen tegen muggen in de slaapkamer. Lig je desondanks wakker, denk dan eens aan een integrale aanpak van je slaapproblemen. Lees ons artikel over slaapcursussen voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *