Waarom meditatie helpt om beter te slapengemiddelde leestijd 5 minuten

rust in je hoofd

Waarom meditatie helpt om beter te slapen zullen we in het onderstaande toelichten. Iedereen heeft af en toe wel eens moeite met slapen. Maar terugkerende slaapproblemen kunnen veel frustratie opleveren. Een goede nachtrust is essentieel voor je geluk en gezondheid. Elke nacht voldoende uren slaap van goede kwaliteit zou een prioriteit moeten zijn als je een lang en gezond leven wilt hebben. Meditatie kan helpen om lekker te slapen.  

Slecht slapen is meer dan vervelend

Als je slecht slaapt sta je ’s ochtends meestal met een beroerd gevoel op uit bed. Je voelt je leeg en je energieniveau neemt snel af in de loop van de dag. En wat extra vervelend is: hoe moe je ’s avonds ook bent, je hebt waarschijnlijk opnieuw moeite om in slaap te komen.

Als je eindelijk in je bed ligt en niets liever wilt dan slapen, begint het hele feest weer opnieuw. Dit eist een enorme tol van je. Zaken als je humeur, je productiviteit en het gemak waarmee je met stress om gaat zullen er zwaar onder lijden.

Slaapstoornissen die onbehandeld blijven kunnen meer schade veroorzaken dan alleen vermoeidheid overdag. Een slaaptekort kan je lichamelijke gezondheid schaden en leiden tot verminderde productiviteit, gewichtstoename, ongevallen en geheugenverlies. Dit vergt steeds meer geduld en begrip van je familie en collega’s, waardoor relaties onder druk komen te staan.

Goed slapen is van levensbelang voor iedereen die het beste uit het leven wil halen. Ook om er goed en gezond uit te zien is het noodzakelijk om voldoende nachtrust te genieten. Gelukkig is er een goed hulpmiddel om lekker te slapen. En dan doelen we niet op supplementen of doktersbezoeken.

Meditatie helpt om beter te slapen

Meditatie is een effectieve, natuurlijke oplossing voor iedereen die op een natuurlijke manier een diepe, verkwikkende slaap wil bereiken. Het is een manier om elke nacht lekker te kunnen slapen en ’s ochtends wakker te worden met een fris en opgeladen gevoel.

Slaapmeditatie is een kalmerende mentale oefening die zich richt op ademhaling en bewustzijn. Een onderzoek uit 2015 van de Amerikaanse Harvard Universiteit toont aan dat slaapmeditatie een effectieve oplossing kan zijn voor slapeloosheid en andere slaapstoornissen.

De Amerikaanse wetenschappers deden een experiment met bijna vijftig middelbare en oudere volwassenen die veel last hadden van slapeloosheid. De eerste helft van de groep deden meditatie- en mindfulnessoefeningen. Deze waren erop gericht om de deelnemers zich te laten concentreren op de beleving van het moment, gedachten en emoties.

De tweede helft van de groep volgde een aantal slaaplessen dat hen andere manieren leerde om hun slaapgewoonten te verbeteren.

Na zes weken had de eerste groep, die met het meditatieprogramma aan de slag was gegaan, minder last van slapeloosheid, vermoeidheid en depressie dan de groep die het slaaponderwijsprogramma had gevolgd. De conclusie was dat mindfulness-meditatie een positieve bijdrage levert aan  het oplossen van slaapproblemen bij oudere volwassenen.

Klik hier voor het volledige rapport van de klinische proef.

Waarom meditatie helpt om beter te slapen

Hier zijn vier belangrijke redenen waarom meditatie helpt om beter te slapen:

Meditatie brengt ons in het nu (in plaats van de zorgen van morgen)

Kun je ’s nachts niet slapen omdat je steeds moet denken aan wat je de volgende dag allemaal nog moet doen? We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Dit soort gepieker komt bij bijna iedereen wel eens voor. Voor je het weet lig je er een paar uur van wakker in je bed.

Door je te leren concentreren op het huidige moment zul je tijdens de slaapmeditatie beseffen dat dag voorbij is, dat de dag vanmorgen nog moet komen en dat ‘morgen’ er nog niet toe doet als je lekker in je warme bedje ligt.

Een van de doelstellingen van diepe slaapmeditatie of mindfulnessoefeningen is om je gedachten beter in bedwang te houden door je geest van een ruimte van zorgen en stress naar een ruimte van vrede en gemak te brengen.  Je verwelkomt je ontspannen gemoedstoestand terwijl je heerlijk wegzakt in een diepe slaap.

Het gaat erom je aandacht te richten op het heden door je geest bewust te maken van je gedachten, emoties en fysieke sensaties. Slaapmeditatie om je bewust te worden van je gedachten is een uitstekende manier om je geest te kalmeren en snel in slaap te komen.

 

Meditatie verbetert je hersengolven

Deepak Chopra zei ooit: De grootste reden voor slapeloosheid is eigenlijk dat we ons zorgen maken over slapeloosheid. Angst om niet te gaan slapen is de grootste oorzaak van niet kunnen slapen.

Als je veel nachten doorbrengt met woelen in je bed en bijten in het kussen, heb je mogelijk te veel bèta-hersengolven. Dit zijn de hersengolven die de boventoon voeren in onze normale waaktoestand.

Bèta-hersengolven zijn aanwezig wanneer we bezig zijn met mentale activiteiten, zoals besluitvorming, geconcentreerd werken en als we ons ongemakkelijk, angstig of depressief voelen.

Negatieve gedachten over je onvermogen om in slaap te vallen kunnen uit de hand lopen als de eerste vogeltjes al beginnen te fluiten daardoor nog meer ongewenste bèta-hersengolven binnenhalen. Hierdoor kom je in een negatieve spiraal terecht en wordt inslapen alleen maar moeilijker.

We weten dat meditatie ons helpt ontspannen, maar wat gebeurt er nu precies in je hersenen tijdens meditatie?

Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren veel meer alfa-, thèta- en delta-hersengolven produceren. Dat zijn de hersengolven die diepe ontspanning en diepe slaap stimuleren. Ze hebben juist minder bèta-hersengolven, dat zijn de hersengolven die samenhangen met wakker en geconcentreerd zijn.

Alfa-, thèta- en delta-hersengolven die tijdens meditatie worden opgewekt neutraliseren de bèta-hersengolven, zodat je ’s morgens fris wakker wordt en klaar bent om op je best te presteren.

Meditatie verbetert de REM-slaap

De kwaliteit van je slaap is belangrijker dan de hoeveelheid uren die je in bed doorbrengt. Als je merkt dat je steeds moe bent heb je waarschijnlijk niet voldoende slaaptijd in het meest herstellende deel van onze slaapcyclus, de REM-fase (Rapid Eye Movement). Dat kan ook gebeuren als je best veel uurtjes in je bed ligt.

REM-slaap heet zo omdat je ogen dan snel heen en weer bewegen onder je gesloten oogleden. Dit is de vijfde en laatste fase van de slaap. Als je de REM-fase niet bereikt of als deze wordt verstoord vertaalt zich dat in een onvolledige slaapcyclus. Het gevolg daarvan is dat je gedurende de dag gevoelens van vermoeidheid en duizeligheid zult ervaren.

De hersenactiviteit tijdens de REM-fase wordt gekenmerkt door hersengolven die vergelijkbaar zijn met wat je hebt ervaren in een wakende staat – een mix van alfa- en thetagolven en hoogfrequente bètagolven die kenmerkend zijn voor concentratie en denken op hoog niveau. Tijdens de REM-slaap dromen we.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die veel aan slaapmeditatie doen veel meer REM-cycli hebben in hun slaap. Dat resulteert in meer neuroplasticiteit: het vermogen om verschillende delen van de hersenen opnieuw te verbinden en met elkaar te verbinden.

Dit laatste verklaart ook waarom mensen die aan slaapmeditatie doen zich ’s ochtends vaak veel meer dromen kunnen herinneren.  

Meditatie bevordert de aanmaak van melatonine

Melatonine is  een hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier. Dit hormoon reguleert slapen en waken. Om een goede nachtrust te hebben moet het lichaam vlak voor het slapengaan melatonine aanmaken.

Melatonine is essentieel voor gevoelens van geluk en welzijn, activeert het immuunsysteem, reguleert onze circadiaanse ritmes (biologische klok) en fungeert als een extreem krachtige antioxidant tegen ontstekingen.

Bij mensen die  mediteren worden aanzienlijk hogere melatoninespiegels aangetroffen. De conclusie luidt dat dagelijkse meditatie, vooral voor het slapengaan, de melatonineproductie verhoogt.

Hoewel wetenschappers nog niet precies hebben ontdekt hoe meditatie de pijnappelklier (die melatonine aanmaakt) stimuleert, zijn er sterke aanwijzingen dat melatonine direct na het mediteren toeneemt.

Dus in plaats van of als aanvulling op het slikken van melatoninepilletjes kun je ook op een natuurlijke manier je melatoninegehalte verhogen door slaapmeditatie.

 

Slaapproblemen integraal aanpakken

Slaapmeditatie is een uitstekend middel om je slaap te verbeteren voor meer geluk en gezondheid. Dit kan het laatste stukje van de puzzel zijn. Maar uiteraard zijn er nog veel meer factoren, sommige met meer gewicht, die een rol spelen bij een goede nachtrust. Als je geïnteresseerd bent in een totale aanpak van het verbeteren van je prestaties en gezondheid door je slaap positief te beïnvloeden dan bevelen we de  7 stappen methode aan. Klik nu op de blauwe button om meer informatie te krijgen:

 

Klik voor meer info over de 7 stappen methode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *