Omgaan met moeilijke mensen doe je zogemiddelde leestijd 3 minuten

Omgaan met moeilijke mensen is een van de lastigste aspecten in relaties, maar ook op het werk. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Maar je hoeft je er niet bij neer te leggen!  

omgaan met moeilijke mensen

Regel 1: vermijd moeilijke mensen

In een eerder artikel stelden we: gelukkig zijn mensen geen bomen die met hun wortels vastzitten in de aarde. Wij hebben voeten en kunnen dus weglopen, vandaan bij negatieve of moeilijke mensen.

Als het even kan: vermijd moeilijke mensen! Dat zijn alle personen die altijd negatief zijn, steeds klagen, die overal problemen zien, die er plezier in scheppen om anderen naar beneden te halen of te kleineren.

Het leven is eigenlijk te kort om aan dat soort mensen te verspillen. Onthoud altijd dat je een ander niet kunt veranderen. Als je de keuze hebt, omring je dan met positieve mensen. Daar zijn er gelukkig heel veel van.

Helaas is regel 1 niet altijd mogelijk

Het bovenstaande is natuurlijk makkelijk gezegd, maar helaas is het soms wel erg lastig om moeilijke mensen links te laten liggen. Bijvoorbeeld als het gaat om je (schoon)moeder. Of bepaalde collega’s.

Regel 1 is dus niet altijd mogelijk. In elk geval niet direct. Maar neem dat niet al te snel aan en denk eraan: mijdt moeilijke mensen als het maar even kan.

Maar soms heb je, al is het maar tijdelijk, toch te maken met lastige types. Hoe ga jij daar dan mee om?

Hoe voorkom je dat ze jou naar beneden halen met hun negatieve gedrag en dat jij ’s nachts slaapproblemen krijgt? Hieronder hebben we een paar suggesties.

Omgaan met moeilijke mensen: tips

Het belangrijkste in de omgang met moeilijke mensen is om niet mee te gaan in hun gedrag. Het grootste wapen van deze personen is namelijk om jou te manipuleren. Dat doen ze door je te intimideren, door je een schuldgevoel aan te praten of door jouw medelijden op te wekken.

Probeer dit te doorzien en ga er niet in mee. Haal een keer diep adem, blijf rustig en wees jezelf. Laat je niet verleiden tot boos worden, of wat dan ook.

Daarbij helpt het vaak als je deze moeilijke mensen niet rechtstreeks aankijkt. Kijk langs hen heen, met een glimlach of een neutraal gezicht en zeg rustig wat je wilt.

 

In veel gevallen zullen moeilijke mensen dan aanvoelen dat ze geen vat op je krijgen. Hun reactie is dan negen van de tien keer om direct een ander, makkelijker slachtoffer op te zoeken. Probeer het maar eens.

Als jij niets van hen wilt, en ze gebruiken je alleen om tegen te klagen, loop dan gewoon weg. Kijk desnoods op je horloge en zeg dat je het druk hebt. Of doe net of je een belangrijk bericht binnen krijgt op je telefoon.

Kom je niet van de lastige persoon in kwestie af, geef dan heel rustig, maar zeer vastberaden je grenzen aan. Je kunt simpelweg zeggen: Sorry, ik heb hier geen tijd voor.

Probeer deze tactiek eens

Als het bovenstaande niet helpt, is er een andere tactiek die het proberen waard is. Dit is echt een paardenmiddel!

Deze tactiek gaat als volgt: in plaats van alles wat de negatieve persoon doet of zegt van je af te laten glijden, ga je dit keer helemaal mee met wat hij of zij zegt. Sterker nog, je gooit er een schepje bovenop!

Stel het is een klager, die naar je toekomt met negatieve praatjes over het slechte weer. En de economie zit volgens die persoon ook al in een dip. Jouw reactie is dan: Inderdaad, het weer is echt verschrikkelijk! En de economie komt nooit meer goed. Echt, we zitten in de ergste crisis ooit.

Of de moeilijke persoon begint over zijn of haar slechte gezondheid en zegt: Volgens mij heb ik een enge ziekte. Antwoord dan eens niet zoals je gewend bent, door te zeggen dat het vast meevalt, maar zeg bijvoorbeeld: Inderdaad. Ik denk dat je dat je het niet erg lang meer maakt. Wat verschrikkelijk voor je. En je bent nog zo jong!

Waar het om gaat is dat je volledig meegaat met de klager en het nog eens flink aandikt. In veel gevallen zul je merken dat de persoon in kwestie schrikt. Hij of zij zal het dan opeens gaan afzwakken. Een volgende keer laat hij het wel uit zijn hoofd om jou als klaagmuur te gebruiken.

Dit paardenmiddel zal niet altijd werken, maar vaak wel. Experimenteer en probeer dingen uit. Het belangrijkste is dat jij meester blijft van de situatie. Pak de controle!

Omgaan met moeilijke mensen: dit is belangrijk

Voor een goede en effectieve omgang met negatievelingen is er één belangrijke voorwaarde: je moet zelf stevig in je schoenen staan en voldoende zelfvertrouwen hebben. Met rust in je hoofd je eigen koers varen.

Als je in jezelf gelooft, kan geen moeilijke persoon jou ooit naar beneden halen. Je bent dan als het ware immuun voor hun negativiteit. Omgaan met moeilijke mensen is dan geen groot probleem meer. Ze zijn nog steeds irritant, maar het raakt je niet meer. Je slaapt er niet slechter van.

Een duurzame oplossing

Zoals gezegd maakt het hebben van voldoende zelfvertrouwen je immuun voor moeilijke mensen. Je zult dan ook minder afhankelijk zijn, en daardoor sneller in staat om gewoon weg te lopen van negatieve personen (zie regel 1).

Maar wat doe je als je daar zelf even niet zo snel uitkomt in je eentje? Ook dan is er een oplossing! Binnen korte tijd kan iedereen weer vertrouwen in zichzelf krijgen. En effectief omgaan met moeilijke mensen. Ook jij!

Thuis in je eigen tempo kun je hieraan werken. Zonder dat anderen hoeven te weten dat je hiermee bezig bent. Laat mensen zich maar verbazen. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding!

zelfvertrouwen vergroten

Honderden mensen gingen jou al voor. Wil jij daar meer van weten? Klik dan geheel vrijblijvend op de onderstaande link en kijk of dit wat voor je is:
 

Vertel mij hoe ik mijn zelfvertrouwen groter maak >>

 

Heb jij tips voor het omgaan met lastige mensen? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Het zou tof zijn als je hieronder een reactie schrijft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *