Jezelf zijn, altijd en overal. Durf jij dat?gemiddelde leestijd 4 minuten

Stel je eens voor dat je kunt laten zien wie jij bent. Altijd en overal. Jezelf zijn zonder zorgen over wat anderen van je denken. Zoals je partner, je ouders. je collega’s, je vrienden en je buren. Leven zonder maskers is bevrijdend! Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we een paar suggesties.

jezelf zijn

Jezelf zijn of voldoen aan de verwachtingen van anderen

Veel mensen zullen beweren dat ze altijd zichzelf zijn. Maar is dat wel echt zo? Leef je echt het leven dat jij zelf wilt, waarvoor jij bewust hebt gekozen? Of probeer je te voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Als je er even bij stilstaat, blijkt in veel gevallen dat je vaak voldoet aan het plaatje dat andere mensen van je hebben.

Als kind krijgen we al ingeprent hoe we ons zouden moeten gedragen. ‘En stoere jongen huilt niet.’ Of: ‘Dat is geen gedrag voor een net meisje.’

Je hele leven gaat dit zo door. Je levenspad, je loopbaan, je carrière worden in grote lijnen uitgestippeld door anderen, volgens een vast patroon.

Durf jij jezelf te zijn?

Men verwacht bijvoorbeeld van jou dat je ‘een fatsoenlijke baan’ neemt, met een ‘baas’ voor wie je van negen tot vijf werkt.

Maar het omgekeerde kan net zo goed: kunstzinnige en ‘vrije’ ouders verwachten juist dat hun kind géén kantoorbaan neemt.

Als jij aan die verwachtingspatronen probeert te voldoen, ook al is het onbewust, ben je niet jezelf!

Ieder mens is uniek. Wat wil jij? Durf jij jezelf te zijn en te laten zien? Durf je een baan te nemen die bij jou past, ook al is het niet wat je omgeving voor je in gedachten had?

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Sommige mensen zeggen dat je eerst moet weten wie je bent, om jezelf te kunnen zijn. Wie ben je eigenlijk?

Je weet wel je naam en achternaam, maar wie ben je echt?

Het is een simpele vraag, maar hij is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Volgens de Oude Grieken en vele filosofen is het de moeilijkste vraag die er is.

Jezelf zijn is eigenlijk jezelf ontdekken.

En gelukkig heb je daar je hele leven de tijd voor. Maar je moet er wel aan beginnen. En dus in elk geval stoppen met voldoen aan wat andere mensen van jou verwachten.

Iemand zei ooit: Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies.

Jezelf zijn is doen wat je eigen gevoel je ingeeft. Het is een ontdekkingstocht. Met vallen en opstaan.

Volg je hart. Het is de moeite waard.

Jezelf zijn is niet altijd makkelijk

Stel, het motto ‘wees jezelf’ spreekt je aan je besluit vanaf nu niet meer de verwachtingen van anderen als maatstaf te nemen. Je gaat jij gedragen zoals jij dat wilt.

Wees dan voorbereid op de nadelen die dat met zich meebrengt. Je zult namelijk stuiten op weerstand van mensen om je heen. Ze zullen je eraan herinneren dat dit niet de bedoeling is. ‘Zo kennen we je niet,’ zullen velen verwijtend tegen je zeggen.

Jezelf zijn is iets dat iedereen in theorie zal aanmoedigen, tot het moment dat je het ook daadwerkelijk in de praktijk zult brengen.

Sommige mensen, ook dierbare familieleden en vrienden, zullen je een schuldgevoel proberen aan te praten.

Het geheim van goede relaties

Jezelf en anderen in hun waarde laten. Niets meer en niets minder dan dat is het geheim van goede relaties. Daarvoor zul je sterk in je schoenen moeten staan.

Toch loont het om door te zetten. Na verloop van tijd zullen steeds meer mensen hun beeld van jou bijstellen en je accepteren zoals je bent.

En wat als dat bij sommige mensen niet gebeurt? Als vrienden of familieleden ook na een lange ‘ gewenningsperiode’ nog weerstand blijven bieden, zit er maar één ding op: zoek andere vrienden.

Gelukkig zijn wij mensen geen bomen. We hebben geen wortels, waarmee we vast zitten in de aarde, maar twee benen. We kunnen gaan en staan waar we willen. Weg van mensen die ons niet willen accepteren zoals we zijn.

Doe dat en je zult vanzelf merken dat je vanzelf andere mensen aantrekt die je waarderen en stimuleren. Als jij rust in je hoofd hebt, straal je dat uit.

Van Kooten en De Bie zongen er al over in 1975

Allemaal op weg naar niets, doen we zus of zomaar iets
Soms net echt, maar meestal kitsch, want wie speelt er nog zichzelf
Weet je nog wanneer dat was, toen je nog geen ander was
Niet in harnas achter glas, maar je eigenlijke zelf

Zoek jezelf broeders, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf

Dikkerdoenerij genoeg, op kantoor en in de kroeg
Als je nou ‘ns geen masker droeg, zou je dat niet beter staan
Wat moet je met die Januskop, daar schiet niemand iets mee op
’t Is een kwestie van een knop, die moet enkel even om

Zoek jezelf zusters, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf

De man die op z’n tenen loopt en alleen zichzelf verkoopt
En nooit iets in z’n oren knoopt, die gaat nog eens lelijk dood
En met make-up van oor tot oor stelt z’n vrouw een ander voor
En hebben ze nog steeds niet door dat een glimlach beter staat

Zoek jezelf broeders, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf

Wees jezelf, altijd en overal

Neem je voor om vanaf nu jezelf te zijn, waar je ook bent en wat er ook gebeurt. Doe je niet anders voor alleen maar om anderen een plezier te doen.

Woon je in Amsterdam en ben je stiekem voor Feyenoord? Speel niet langer toneel! (Oké, je kunt beter niet juichen voor de tegenpartij als je tussen een groep hooligans staat…)

Kom je uit een voetbalfamilie, maar vind je er eigenlijk niets aan? Kijk je liever naar ballet? Kom er rond voor uit! Wees jezelf!

jezelf zijn maakt gelukkig

Wat je nodig hebt om jezelf te zijn

Jezelf zijn is niet altijd makkelijk in deze wereld. je moet stevig in je schoenen staan. Het belangrijkste dat je daarvoor nodig hebt, is een flinke portie zelfvertrouwen.

Verder lezen en je zelfvertrouwen vergroten? Klik dan geheel vrijblijvend op de onderstaande button om je te oriënteren:

 

Ja, ik wil altijd mezelf zijn vol zelfvertrouwen >>

 

Hieronder kun je ervaringen, vragen of opmerkingen achterlaten. Wij zijn blij met elke reactie!

 

2 reacties

  • Heel herkenbaar wat je schrijft. Jezelf zijn is niet altijd zo makkelijk, zeker niet in het begin. Ik probeer meer mezelf te zijn en inderdaad, ben er wel vrienden door verloren. Nou ja, verloren, ik zie ze niet meer zo veel. Maar daar staat tegenover dat er heel veel nieuwe vrienden zijn bijgekomen! Dat geeft zelfvertrouwen om op de ingeslagen weg door te gaan!

    • Dankjewel voor je mooie reactie, Angeline! Wat jij schrijft, namelijk dat je nieuwe vrienden krijgt, is heel herkenbaar. Het zijn mensen die bij je passen in deze levensfase. Je oude vrienden hoef je daarom nog niet te verliezen, ook al zie je ze wat minder. Nogmaals bedankt en veel liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *