Een zonnebril is ongezond en veroorzaakt slaapproblemengemiddelde leestijd 4 minuten

een zonnebril is ongezond

 Een zonnebril is ongezond. Weinig mensen weten dat. De reden is dat de zonnebril het licht filtert en daardoor je hormonen in de war stuurt. Doordat je pijnappelklier minder melatonine aanmaakt slaap je slechter. Vooral ’s ochtend kun je beter geen zonnebril dragen.   

Waarom ik nog maar zelden een zonnebril draag

Vroeger had ik altijd een zonnebril op. Zeker in de zomer. Het staat gewoon goed, zo’n zonnebril. En ik had echt het idee dat ik hem nodig had tegen het zonlicht. Toch denk ik daar nu heel anders over. Ik zal straks vertellen waarom.

Als je dit gelezen hebt, zul jij misschien ook je zonnebril minder vaak gebruiken. Zelfs als jij je dat niet kunt voorstellen. Wat ik goed zou begrijpen, want ik had vroeger hetzelfde.

Zelf kon ik ook niet zonder mijn zonnebril. Achteraf was het ook een beetje een fashion statement. Een zonnebril is rock’n’roll. Denk: Barry Hay van de Golden Earring.

Barry Hay heeft dat ding dag en nacht op zijn neus volgens mij. Ook als hij ‘s avonds op tv is. Het zou met niet verbazen als hij hem zelfs in bed nog draagt, z’n stoere zonnebril. Stel je voor dat Barry zijn zonnebril opeens afdoet, midden op de dag. Wat zou dat met hem doen? Hij zou met tranende ogen tegen het licht knipperen.

Ergens is dat wel een hint dat het niet echt natuurlijk is om een zonnebril te dragen. Maar ik zal eerst vertellen waarom ik er zelf mee gestopt ben.

De invloed van licht op je hormoonhuishouding

De mens is van nature geen nachtdier. Steeds meer wordt er bekend over de negatieve gevolgen van het verschuiven van de natuurlijke dag- en nachtritme.

Zo hebben mensen die nachtdienst draaien vaker last van stress, overgewicht en een slaaptekort.

De reden: het gebrek aan daglicht.

Daglicht is het natuurlijke licht, buiten, overdag, als het niet donker is. Iedereen weet eigenlijk wel dat je somber kunt worden als het donker weer is, bijvoorbeeld in de winter. Dat komt doordat het licht invloed heeft op je gemoed. Van licht, zonnig weer worden we vrolijk. Wij noorderlingen betalen niet voor niets elk jaar kapitalen om op vakantie te gaan naar zonnige landen. We zoeken de zon op.

Intussen komen wetenschappers er steeds meer achter waarom we daglicht nodig hebben. Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen schreef er een boek over. Het blijkt dat ons lichaam het volle spectrum van het daglicht nodig heeft om goed te kunnen functioneren. En niet alleen ons lichaam, ook mentaal hebben we baat bij daglicht.

Vandaar dat het ontbreken van daglicht, bijvoorbeeld in de winter, bij mensen die nachtdiensten draaien of mensen die te veel binnen zitten, zorgt voor lichamelijke en mentale klachten. Maar wat doe je als je een zonnebril opzet? Je verduistert het licht en je filtert het licht, waardoor je niet meer het hele gamma van het daglicht binnenkrijgt.

Dit is de reden waarom ik en anderen besloten om minder vaak een zonnebril te dragen. Ik nu vertellen wat het effect daarvan was bij mij.

Een zonnebril is ongezond? Mijn persoonlijk ervaring

Nadat ik steeds meer had gelezen over de ongewenste (en onbekende) bijeffecten van een zonnebril (onder meer door publicaties van dr. Mercola, een Amerikaanse deskundige) besloot ik minder gebruik te maken van mijn mooie Ray-Ban.

Let wel: ik zeg minder. Het is niet zo dat ik nooit meer een zonnebril gebruik. Daarover later meer.

In elk geval ben ik gestopt met het gebruiken van een zonnebril bij het eerste straaltje zon in het voorjaar. Ik heb geprobeerd het zo lang mogelijk uit te houden zonder zonnebril.

Mijn ervaring is dat als je vanaf de winter zelden je zonnebril draagt, je ogen als het ware langzaam wennen aan de zon, naarmate de zomer dichterbij komt. Ik had gedacht dat het licht echt te veel zou zijn op een zonnige dag, maar dat valt echt heel erg mee.

Net als iedereen wil ik niet de hele tijd met mijn ogen knijpen, om kraaienpootjes te voorkomen. Maar ik heb gemerkt dat als je je gezicht bewust ontspant, je echt geen rimpels rond je ogen hoeft te trekken.

Verder draag ik mijn zonnebril vooral niet in de ochtend. Ik probeer elke ochtend naar buiten te gaan en profiteer dan zo veel mogelijk van het daglicht. Ook dan blijken je ogen op een heel natuurlijke manier moeiteloos te wennen aan het (zon)licht.

Straks zal ik dieper ingaan op de vraag welk effect dit op mij had. Bijvoorbeeld dat ik nu veel beter slaap. Maar eerst nog even wanneer ik mijn zonnebril wél draag.

Een zonnebril is ongezond maar niet altijd

Wanneer een zonnebril wél aan te bevelen is:

  • in het verkeer, vooral als de zon laag staat
  • aan of op het water als de zon schijnt
  • op wintersport of als de zon wordt weerkaatst door sneeuw
  • in de woestijn
  • meer tegen het einde van de dag
  • als je een kater hebt of om je wallen te verbergen
  • als je Barry Hay tegenkomt

In al deze gevallen is het verstandig om een goede zonnebril te gebruiken.

Zonlicht is in beginsel wel gezond voor je, maar zoals altijd: overdaad schaadt. Je kunt je ogen beschadigen als je in de zon staart of onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld op het water, onbeschermd bent. gebruik dus altijd je gezonde verstand.

Het bovenstaande gaat specifiek over de ogen. Daarnaast moet je je huid natuurlijk altijd goed beschermen tegen te veel zon.

Het effect van het minder dragen van een zonnebril

Een zonnebril is ongezond. Nu ik dat weet en veel minder vaak een zonnebril draag, slaap ik ‘s nachts echt een stuk beter dan voorheen. Dit komt doordat je pijnappelklier in de avond onder invloed van daglicht van de morgen het hormoon melatonine aanmaakt. Dat is de reden waarom ik in de morgen geen zonnebril meer op heb. 

Het klinkt raar, maar je gedrag in de vroege morgen heeft een groot effect op je nachtrust, vele uren later.

Een andere maatregel die je kunt nemen om op natuurlijke wijze meer melatonine aan te maken voor een goede nachtrust is het vermijden van blauw licht in de avond. Dat kun je doen door een bril tegen blauw licht op te zetten die het blauwe licht filtert en door je schermgebruik in de avond aan te passen. Een speciale computerbril kopen (zonder sterkte) is een goed idee. Daarover een andere keer meer.

Een zonnebril is ongezond omdat je het daglicht nodig hebt. Het belangrijkste om te onthouden is dat ik echt beter, sneller en dieper slaap nu ik in de morgen zonder zonnebril buiten ben. Ook lijk ik minder last te hebben van verkoudheden, griep en ontstekingen.

Slaapproblemen aanpakken? Lees dit!

Heb jij wel eens last om de slaap te vatten of word je ‘s nachts vaak wakker, probeer dan eens je zonnebril wat minder te gebruiken.

Als je vaker problemen hebt met slaap, zou je eventueel ook kunnen overwegen om een online slaapcursus te volgen. Heel veel mensen hebben daar al baat bij gehad. Ook daar kom ik graag een andere keer uitgebreider op terug.

Wie vast iets meer wel lezen over de slaapcursus kan klikken op de onderstaande link:

 

Ja, ik wil graag meer weten >>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *