Bril tegen blauw licht om beter te slapengemiddelde leestijd 3 minuten

bril tegen blauw licht

Bril tegen blauw licht kopen? Veel mens zijn hier naar op zoek omdat je dan veel beter slaapt door de aanmaak van melatonine. Maar wat is de beste keus? Er zijn een paar dingen die je moet weten.

Blauw licht in de avond veroorzaakt slaapproblemen

Steeds meer mensen komen er achter dat het blauwe licht van beeldschermen een negatief effect heeft op de slaap.

Nu past daar wel een kleine kanttekening bij. Blauw licht in de ochtend en overdag is juist goed voor een gezonde slaap. Maar in de avond is te veel blauw licht schadelijk.

Dit heeft alles te maken met onze biologische klok. Ons lichaam is nog steeds ingesteld op de oertijd:

Wakker worden als de zon opkomt en naar buiten om eten te verzamelen. En als de zon ondergaat, nog even zitten bij een vuurtje en snel gaan slapen.

In de moderne tijd leven we heel anders. We zitten veel binnen. Als het donker wordt, doen we de lampen aan. Tot ‘s avonds laat zitten we achter de tv. Of de computer. En we kijken veel op onze telefoon.

Die beeldschermen geven blauw licht af dat lijkt op zonlicht. Ons lichaam denkt daardoor dat het nog steeds dag is. Dat verstoort ons slaapritme.

Aanmaak melatonine bevorderen

Als ons lichaam denkt dat het dag is, maakt het geen melatonine aan. Dat is een hormoon dat je nodig hebt om lekker te kunnen slapen.

Wat je dus moet doen om ‘s nachts lekker te kunnen slapen is:

1) in de ochtend veel blauw licht binnen krijgen

2) in de avond blauw licht zeer sterk beperken.

Ad 1: ‘s morgens veel blauw licht binnen is makkelijk als je naar buiten gaat.

Probeer na het opstaan een wandelingetje te maken. Misschien kun je het combineren met brood halen, de hond uitlaten, of een boodschap doen.

Naar je werk fietsen is natuurlijk ook een superidee. Wat telt is dat je in de vroege ochtend buiten bent.

Let op: laat je zonnebril in de ochtend af. Hierover hebben we een speciaal artikel geschreven met de titel: Een zonnebril is ongezond.

Zit je na het wandelen of fietsen binnen om te werken, plan dan je werk achter de computer zo veel mogelijk in de ochtend.

Ad 2: ‘s avonds blauw licht beperken doe je door een bril op te zetten die blauw licht filtert.

Maar er is meer dat je kunt doen. Daarover gaat de volgende paragraaf.

Blauw licht verminderen

In de avond kun je het beste het blauw licht proberen te verminderen. Kunstmatig blauw licht komt van alle beeldschermen om je heen.

Als het even kan, zet dan iets eerder je tv uit. Bijvoorbeeld een uurtje voor je gaat slapen.

Dim de lichten en ontspan je. Voor je lichaam is dit het signaal om melatonine aan te maken.

Wat heel goed is voor de slaap is ‘s avonds lekker staren in een vuurtje, bijvoorbeeld van de open haard.

Voor het slapen bij een vuurtje zitten is iets dat onze voorouders duizenden jaren hebben gedaan. De ‘fabrieksinstellingen’ van ons lichaam zijn daar nog steeds op ingericht.

Maar uiteraard moet iedereen wel eens in de avond iets met de computer doen. Ook kijken we best wel eens op de telefoon.

Die telefoon kun je tegenwoordig gelukkig zo instellen dat hij ‘s avonds minder blauw licht afgeeft. Doe dat ook. Het scheelt echt!

Voor de computer of de tv bestaan er speciale slaapbrillen met gele of oranje glazen. Deze nemen een groot deel van het blauwe licht van het scherm weg. Wil jij een computerbril kopen, lees dan verder.

De beste bril tegen blauw licht

Een van de betere computerbrillen die in Nederland verkrijgbaar is, is de Premium. Dit is een computerbril, of slaapbril, of Game bril, of hoe je het ook wilt noemen.

Met deze beeldschermbril beperk je het blauwe licht in de avond en zul je ‘s nachts veel beter slapen. Hij haalt meer dan 70 procent van het blauwe licht weg dat van beeldschermen komt. Deze bril tegen blauw licht is verkrijgbaar bij bol.com:

Je kunt eventueel ook een wat duurdere computerbril kopen, met heldere glazen die toch het blauwe licht filtert. Klik dan op deze link voor een review van de BlauBlock™ Filter Light.

Een slaapcursus voor een integrale aanpak

Slaap jij slecht en wil je je slaapprobleem in zijn totaliteit aanpakken dan kun je naast een bril tegen blauw licht ook eens kijken naar een online slaapcursus.

Daar leer je in korte tijd wat je nodig hebt om snel in een diepe en verkwikkende slaap te komen. De kwaliteit van je leven gaat met sprongen omhoog als je ‘s morgens uitgerust en vol energie wakker wordt. Klik hier als je daar meer over wilt weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *