Banaan eten voor het slapengemiddelde leestijd 5 minuten

banaan eten voor het slapen

Banaan eten voor het slapen mocht ik nooit van mijn moeder. Je mag niet eten vlak voor je naar bed gaat, je wordt er dik van, zei ze. Maar is dat wel echt zo? Het antwoord zal je verrassen.

Eten om beter te slapen

Heb je wel eens moeite om in te slapen? Of wordt je na 5 uur slapen wakker? Er is van alles wat je eraan kunt doen. Maar wist je dat ook wat je eet kan bijdragen aan een goede of een slechte nachtrust?

Het is wel degelijk zo. Het gaat er natuurlijk om welke voedingsstoffen er in je eten zitten. Om lekker te kunnen slapen zijn de volgende zaken belangrijk: tryptofaan, vitamine B en mineralen, zoals kalium en magnesium.

Dan nu maar meteen het antwoord op de vraag of banaan eten voor het slapen goed of slecht is voor je nachtrust. Het antwoord luidt: het is goed. Mijn moeder had ongelijk. Een banaan eten voor het slapen helpt je wel degelijk om sneller in slaap te vallen. Lees verder om te weten waarom dat zo is.

Wat jij waarschijnlijk nog niet wist over bananen:

De wetenschappelijke term voor banaan is “musa sapientum”, wat de vrucht van de wijze mannen betekent.

Correctie op het vorige punt: Bananen zijn eigenlijk  bessen en geen vruchten.

Elk jaar consumeren mensen wereldwijd meer dan 1 miljard bananen, waarmee deze vrucht het op drie na grootste landbouwproduct is, na tarwe, maïs en rijst.

André van Duin behaalde in 1972 de derde plaats in de Top 40 met Het bananenlied (waarom zijn de bananen krom? Omdat ze niet recht zijn, zijn ze krom).

De meeste bananen worden gegeten in Oeganda, jaarlijks gemiddeld 500 per persoon.

Elke banaan die je eet is hoogstwaarschijnlijk een onvruchtbare kloon. De meest verkochte banaan is nu de Cavendish.

De voedingswaarde van bananen

Men zegt wel eens: Een appel per dag, maakt dat de dokter niet komen mag. Maar eigenlijk zou je dat beter van een banaan kunnen zeggen. Banaan is bijna een superfood. Elke banaan zit namelijk tjokvol gezonde voedingsmiddelen.

Bananen zijn rijk aan vitamine B6, vitamine C,  vezels, eiwitten, biotine, calcium, kalium en magnesium.

Een banaan heeft relatief weinig calorieën, zo’n 100 calorieën per portie. Dat betekent dat je er niet snel dik van wordt.  Maar als je wilt afslanken kun je beter niet te veel bananen achter elkaar eten.

Banaan eten voor het slapen is een aanrader

Waarom is banaan eten voor het slapen goed voor je nachtrust? Dat ligt aan de al eerder genoemde vitamines en mineralen die in een banaan zitten. We zullen ze stap voor stap doornemen:

Een banaan bevat tryptofaan

Tryptofaan is een aminozuur dat van nature aanwezig is in bepaalde producten. Zo ook bij bananen. Tryptofaan wordt in je lijf gebruikt om bepaalde om hormonen aan tye maken. We hebben het hier over melatonine en serotonine.

Beide stofjes spelen een belangrijk rol bij het reguleren van diverse functie in het lichaam. Serontine  bepaalt deels je humeur. Melatonine geeft je een slaperig gevoel als de zon ondergaat en bepaalt zo je circadiaan ritme (biologische klok).

Deze twee hormonen hebben daarmee veel invloed op je lichaamstemperatuur,  hormoonafgifte én je slaappatroon. Door een tekort aan tryptofaan, kun je last krijgen van slapeloosheid. Op den duur kan dat leiden tot depressies. Door het eten van een lekkere banaan vul je op een natuurlijke wijze je voorraad tryptofaan aan.

Bananen vormen een bron van kalium

Kalium is een mineraal dat (samen met magnesium) zorgt voor een goede ontspanning, een gezonde bloeddruk en een dito spijsvertering. Daardoor draagt kalium bij aan een gezonde slaap.

Een tekort aan kalium, ook bekend als hypokaliaemie, kan leiden tot vermoeide spieren, kramp en zelfs een onregelmatige hartslag. Dat alles is zeer nadelig voor een gezonde nachtrust. Doordat er veel kalium in een banaan zit, bevordert het eten ervan dus je nachtrust.

In een banaan zit magnesium

In weinig vruchten zit zo veel magnesium als in bananen. Magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor een goede gezondheid. Je slaapt er langer en dieper door, mede omdat het helpt om je spieren te ontspannen.

Door de hoeveelheid magnesium in een banaan zal ook de temperatuur in je hersenen iets lager worden, en dat helpt mede bij het reguleren van je hormonen. Mensen met een tekort aan magnesium ervaren onder meer vaak kramp in hun benen als ze ’s nachts in bed liggen.

De vitaminen in een banaan

Het zijn vooral de B-vitaminen die je in voldoende mate nodig hebt om lekker te kunnen slapen. Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine die de productie van tryptofaan en de hormonen serotonine en melatonine ondersteunt. Dat zijn stofjes die noodzakelijk zijn om lekker te slapen. Eén grote banaan levert al de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine B6 op.

De overige voordelen van bananen

Er zijn nog meer voordelen verbonden aan het eten van een banaan op z’n tijd. Zo helpen bananen sporters om hun uithoudingsvermogen te vergroten. Bananen zitten nu eenmaal boordevol energie.

De koolhydraten in een banaan worden snel omgezet in spierkracht als je ze vlak voor of na een training opeet. Vanwege het magnesiumgehalte hebben sporters minder spierpijn als ze regelmatig een banaan eten.

De vezels in een banaan zijn goed voor een gezonde stoelgang. Naar verluidt kunnen bananen zelfs bijdragen aan het verwerken van een depressie. Bananen helpen in elk geval bij de preventie van suikerziekte en beroertes.

Maak zelf lekkere bananenthee

Je kunt een banaan eten voor het slapen, maar je kunt als alternatief heel gemakkelijk ook zelf bananenthee maken. Dat doe je met de schil.

Weinig mensen weten dat (mits goed schoongemaakt) de schil van een banaan ook eetbaar is. Een bananenschil bevat minstens zo veel goede voedingsstoffen als de vrucht zelf.

Gooi de schil dus niet weg, maar maak er thee van. Door een snufje kaneel toe te voegen verhoog je het slaap bevorderende effect. Wat heb je nodig? Niets meer dan één banaan en een theelepel kaneel.

Stap 1: Snij met een mes beide uiteinden van de banaan af.

Stap 2: Kook de hele banaan, met de schil, ongeveer 10 minuten in een pannetje met water. Voeg kaneel een theelepeltje toe.

Stap 3: Giet je thee in een kopje en voeg eventueel meer kaneel (of honing) toe voor een beter slaapeffect.

Maak een bananensmoothie

Er zijn veel vruchten die je kunt gebruiken om een zalige smoothie te maken die gezond is en bijdraagt aan jouw goede nachtrust. Hieronder het makkelijke recept voor een zelfgemaakte bananensmoothie.

Ingrediënten:

½ steelpannetje warme melk

1 banaan

1 tl honing

¼ tl nootmuskaat

½ kopje ontpitte kersen (optioneel)

Stap 1: Doe alle ingrediënten in een mixer of keukenmachine (staafmixer kan ook).

Stap 2: Mix alles gedurende ongeveer 30 – 45 seconden.

Stap 3: Schenk je smoothie in een glas en eventueel wat cacaopoeder toe.

Koekjes van banaan en havermout

Niet alleen banaan, ook havermout is een natuurlijke bron van melatonine. Als je deze twee combineert slaap je gegarandeerd als een roos!

Ingrediënten:

2 bananen

1 kop haver

Rozijnen, noten, kaneel (optioneel)

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Stap 2: Pureer de bananen en meng de haver tot ze goed gemengd zijn.

Stap 3: Voeg een handvol van de optionele ingrediënten zoals rozijnen en noten toe, of voeg een theelepel kaneel toe om de koekjes die extra smaak te geven.

Stap 4: pak een dienblad en leg er een bakplaat bovenop. Maak met een lepel koekjesvormen met een behoorlijke hoeveelheid mengsel. Met deze mix kun je ongeveer banaanhavermeelkoekjes maken.

Stap 5: Plaats 15-20 minuten in de oven.

Laten afkoelen en opeten. Yummie!

Als je bang bent om te veel aan te komen met deze koekjes (waar trouwens bijna geen suiker in zit), kun je ’s avonds een wandeling gaan maken. Dat is gezond en in slaap vallen na het sporten of wandelen is altijd makkelijker dan wanneer je alleen maar op de bank hebt gehangen.

Optimaliseer je nachtrust en slaap beter

Meer weten over wat je wel en niet kunt eten voor het slapen? Wil jij je nachtrust optimaliseren en elke morgen bruisend van energie wakker worden? 

Klik dan voor meer informatie, geheel vrijblijvend, op de blauwe balk hieronder:

 

Beter slapen en meer energie krijgen

 

Meer lezen:

Eten om beter te slapen

Yoghurt eten voor het slapen

Meer info over slapen? Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *